Dolar stoupá na pětiměsíční maximum, což se podepisuje na jenu

Dolar v úterý vzrostl na pětiměsíční maximum vůči libře a euru, den poté, co maloobchodní tržby v USA byly vyšší, než se očekávalo, a zvýšily se tak výnosy státních dluhopisů, což vyvolalo obavy z intervence ze strany Tokia, zatímco kurz jenu se ocitl na nejnižší úrovni od roku 1990.

Pondělní údaje ukázaly, že maloobchodní tržby v USA minulý měsíc vzrostly o 0,7 %, zatímco ekonomové oslovení agenturou Reuters předpokládali nárůst o 0,3 %, což posílilo očekávání, že Federální rezervní systém pravděpodobně nebude v tomto roce spěchat se snižováním úrokových sazeb.

„Americká ekonomika nadále velmi solidně roste na úrovni, která je nad dlouhodobým trendem, což podporuje vyšší výnosy amerických dluhopisů a svědčí proti tomu, aby Fed snižoval úrokové sazby,“ uvedl Kenneth Broux, vedoucí oddělení podnikového výzkumu, deviz a sazeb ve společnosti Societe Generale (OTC:SCGLY).

Podle nástroje CME FedWatch trhy nyní počítají se 41% pravděpodobností, že Fed v červenci sníží sazby, zatímco před zveřejněním údajů to bylo přibližně 50 %.

Investoři budou sledovat náznaky od předsedy Federálního rezervního systému Jeroma Powella, který by měl promluvit později v úterý, což budou jeho první komentáře od údajů o inflaci v USA z minulého týdne, které byly horší, než se očekávalo.

Euro kleslo o 0,1 % na 1,0615 USD, což je nejslabší hodnota od 2. listopadu, když pokračovalo v poklesu poté, co Evropská centrální banka minulý týden signalizovala snížení sazeb v červnu.

Libra mezitím rovněž klesla o jeden bazický bod na 1,2438 USD, když předtím dosáhl pětiměsíčního minima 1,2409 USD, když obchodníci zpracovávali údaje, které ukázaly, že růst britských základních mezd zaznamenal nejslabší nárůst od tří měsíců do září 2022, ale podle historických standardů zůstal silný.

To pomohlo americkému dolarovému indexu vzrůst o 0,1 % na 106,43, nejvýše od 2. listopadu.

Zdroj: Canva

Všechny pohledy se nyní upírají na asijské devizové trhy

Naposledy se kurz jenu pohyboval kolem 154,45 za dolar, což je nejslabší úroveň za posledních 34 let a blízko úrovně, která je podle analytiků novou rezistencí 155.

To udržovalo obchodníky ve vysoké pohotovosti před intervencí japonských úřadů na nákup jenu. Vzhledem k tomu, že hedgeové fondy vytvářejí největší sázky proti této měně za posledních 17 let, mohlo by oživení jenu vyvolat výraznou rally.

V Tokiu japonský ministr financí Šunichi Suzuki v úterý uvedl, že pozorně sleduje pohyby měny a podle potřeby přijme „důkladnou reakci“.
I když intervence, i když přijde, nebude dlouhodobým řešením.

„Intervence může dnes fungovat pouze na zpomalení nebo řízení tempa znehodnocování, ale nemůže zvrátit trend. A je ve skutečnosti velmi nákladná,“ řekl Broux.

„Velkou výzvou pro řadu těchto asijských měn je, že dokud se výnosy amerických dluhopisů budou drolit výš, nedosáhnete velkého úspěchu, protože bojujete s širším výnosovým rozpětím.“

Výnos amerických desetiletých dluhopisů byl naposledy na úrovni 4,63 %, což je jen o málo méně než pětiměsíční maximum z předchozího dne. Japonský desetiletý výnos byl naposledy na úrovni 0,865 %.

Ostatní měny v rozvíjejících se asijských zemích se rovněž nacházely na mnohaletých či několikaměsíčních minimech.

Čínský jüan se mírně snížil i poté, co údaje o HDP za první čtvrtletí v Číně překonaly očekávání, což bylo povzbuzením pro politiky, kteří se snaží posílit důvěru tváří v tvář vleklé realitní krizi.

Pevninský jüan klesl na 7,2422 za dolar na nejnižší hodnotu od listopadu, než se po údajích zvedl, a naposledy byl na 7,2396 za dolar. Na offshore trhu dolar vzrostl o 0,2 % na 7,2722 jüanu.

Australský dolar klesl o 0,4 % na 0,6418 dolaru, když se dotkl nejnižší hodnoty od 14. listopadu.

Zdroj: Canva

Čínská ekonomika ve čtvrtletí meziročně stoupla o 5,3%, předčila očekávání

Čínský hrubý domácí produkt (HDP) v letošním prvním čtvrtletí meziročně stoupl o 5,3 procenta, a předčil tak očekávání. S odvoláním na čínské statistiky to dnes uvedla agentura AFP. Analytici oslovení agenturou Reuters očekávali, že ekonomika přidá 4,6 procenta. Ve srovnání se čtvrtým čtvrtletím HDP vzrostl o 1,6 procenta, čekal se růst o 1,4 procenta. Souběžně zveřejněné březnové statistiky včetně investic do nemovitostí, maloobchodních tržeb a průmyslové produkce ale ukázaly, že domácí poptávka zůstává slabá a brzdí celkovou dynamiku.

Čína má po Spojených státech druhou největší ekonomiku na světě. Nejnovější statistiky mohou Peking uklidnit v době krize na domácím trhu s nemovitostmi. Nad očekávání dobré výsledky a oživení ekonomiky mohou pomoci i tváří v tvář rostoucí zadluženosti regionálních vlád, píše Reuters.

Navzdory obtížím čínského hospodářství po pandemii covidu-19 si Peking pro letošek stanovil cíl, kterým je růst HDP okolo pěti procent. Loňské tempo růstu 5,2 procenta bylo podle vlády pravděpodobně zkresleno oživením po roce 2022, kdy byla nižší srovnávací základna.

Statistický úřad označil údaj za první čtvrtletí za dobrý start do nového roku. Analytici jsou v hodnocení opatrnější.

„Údaj o HDP je v souladu s naším očekáváním. Ekonomika v prvním čtvrtletí byla tažena spíše nízkonákladovou průmyslovou výrobou a vývozem, respektive cenou za objem. To bude hnacím motorem letošní ekonomiky, ale v dlouhodobém horizontu by to mohlo vytvářet tlak na zisky podniků. Mezitím se zvětšil rozdíl mezi reálným a nominálním HDP, což odráží, že je naléhavě nutné řešit problémy na straně poptávky,“ sdělil Reuters analytik Tchao Čchuan z pekingské společnosti Soochow Securities.

„Nedávné hospodářské oživení bylo taženo vývozem. Myslím, že jde o dvourychlostní ekonomiku. Domácí poptávka je stále slabá, ale vývoz je dobrý. To bude pravděpodobně pokračovat i ve druhém čtvrtletí, takže ekonomice by se mělo v první polovině roku vést relativně dobře. I když pokud jde o tu druhou, bude záležet na hospodářské politice. Pokud se vláda opět zaměří na reformy, náš odhad pro druhé pololetí by byl poměrně konzervativní. Podle naší prognózy by ekonomika měla v letošním roce růst o více než 4,5 procenta, což je však stále méně než vládní prognóza pět procent,“ domnívá se analytik Raymond Yeung ze společnosti ANZ.

Průmyslová výroba v březnu podle statistiků meziročně vzrostla o 4,5 procenta, což byl pomalejší růst, než očekávali někteří analytici. Maloobchodní tržby rovněž zaostaly za odhady, když stouply o 3,1 procenta.