Miliardáři kupují akcie s vysokým výnosem z dividend. Jsou vhodné i pro vaše portfolio?

Investoři, kteří hledají akcie, které mohou přinést hromadu pasivních příjmů, by se měli podívat na nedávné aktivity některých z nejúspěšnějších investorů na světě. Miliardář a manažer hedgeových fondů Ken Griffin během posledních tří měsíců roku 2023 více než ztrojnásobil pozici společnosti Citadel Advisors ve společnosti Hercules Capital (NYSE: HTGC).

Hercules nabízí výnos, který je více než šestinásobkem průměrné akcie vyplácející dividendu v referenčním indexu S&P 500. Není to také jediná akcie s ultra vysokým výnosem, kterou miliardáři kupují plnými hrstmi. Israel Englander ve čtvrtém čtvrtletí 2023 zvýšil sázku společnosti Millennium Management na tabákového giganta Altria Group (NYSE: MO) o 51 % na více než 2,2 milionu akcií.

Hercules Capital, Inc. (HTGC)
Hercules Capital je společnost pro rozvoj podnikání (BDC), která umožňuje běžným investorům vstoupit do inovativních technologických a přírodovědných podniků. Její investice zahrnují pestrou směsici úspěšných společností, včetně Axsome Therapeutics, Palantir Technologies a Transmedics Group.

Zdroj: Getty Images

Investoři, kteří hledají pasivní příjem, rádi nakupují BDC, protože tyto podniky nemusí platit daně z příjmu, pokud vracejí alespoň 90 % svých zisků akcionářům ve formě dividend. Společnost Hercules nabízí pravidelnou čtvrtletní peněžní dividendu ve výši 0,40 USD na akcii, což při posledních cenách představuje 8,8% výnos.

Většina aktiv společnosti Hercules Capital je investována do dluhu strukturovaného pomocí warrantů, akcií a opcí. Hodnota těchto aktiv může být nepředvídatelná, proto BDC každoročně vydává dodatečnou dividendu. Poslední, oznámená v únoru, činila 0,32 USD na akcii, resp. 0,08 USD na akcii každé čtvrtletí.

Nakoupit akcie HTGC za $17.96 (-1.16%)

Pokud budeme předpokládat, že doplňková výplata v příštím roce bude odpovídat té letošní, nabízí akcie při posledních cenách výnos 10,6 %. Dodatečná výplata má přitom tendenci rok od roku kolísat. Investoři si musí uvědomit, že některé roky budou lepší než jiné, protože mnohé z poněkud rizikových investic této BDC budou ztrácet peníze, zatímco jiné přinesou mnohonásobné výnosy.

Altria Group, Inc. (MO)
Investoři, kteří hledají výnosy a zajímají je spíše stabilní nárůsty výplat než zvyšování dividend, by se měli podívat na Altria Group, společnost, která na americkém trhu prodává Marlboro. Loni v srpnu společnost zvýšila výplatu dividend již po 58. za posledních 54 let.

Za posledních pět let se výplata dividend společnosti Altria zvýšila pouze o 22,5 %, ale i tak by mohla přinést hromady pasivních příjmů. Při posledních cenách nabízí obrovský 9,5% výnos.

Zdroj: Reuters

Kouření klesá již několik desetiletí, ale nedávné ztráty v tabákovém průmyslu jsou větší než obvykle. V loňském roce klesl počet prodaných hořlavých cigaret Altria o 9,9 %, což značí dramatický pokles, který přitahuje pozornost investorů a analytiků. Tato situace vyvolává obavy na trhu, protože tradiční tabákové společnosti čelí stále rostoucí konkurenci ze strany ochucených e-cigaret a podobných elektronických alternativ, jako je například Elf Bar. Tato nová generace produktů získává na popularitě mezi mladými a zdravějšími spotřebiteli, kteří hledají alternativy k tradičním cigaretám. Tím se vytváří tlak na společnosti jako Altria, aby přizpůsobily své strategie a inovovaly své produkty, aby si udržely svůj podíl na trhu a uchránily své zisky. Investoři se obávají, že pokud tabákové společnosti nebudou schopny efektivně reagovat na tuto konkurenci a přinést na trh inovativní produkty, mohou čelit dalším ztrátám a poklesu hodnoty svých akcií.

Mnozí fanoušci Elf Bar si neuvědomují, že Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) zakázal ochucené e-výrobky v roce 2020. Vymáhání práva bylo neúčinné, ale vládní agentura v posledních měsících své úsilí zrychlila. V prosinci loňského roku se FDA spojila s úřadem pro cla a ochranu hranic a zabavila 41 zásilek nelegálních e-vapor produktů. V letošním roce již úřad FDA vydal varovné dopisy 61 kamenným prodejcům a 19 internetovým prodejcům za prodej nelegálních e-cigaret.

Společnost Altria Group koupila společnost NJOY v roce 2023 a v současné době je to jedna z pouhých tří značek e-cigaret se schválením FDA pro uvádění na trh.

Nakoupit akcie Altria Group, Inc. za $40.95 (-0.24%)

Navzdory problémům s nelegálními ochucenými e-cigaretami vykázala skupina Altria Group v loňském roce upravený zisk, který vzrostl o 2,3 %. Díky zvýšenému prosazování zákazu aromatických látek ze strany FDA a probíhajícímu zavádění značky NJOY by tento legendární plátce dividend mohl v roce 2024 a v mnoha dalších letech zvyšovat zisk o středně vysoké jednociferné procento.