Ty nejvýkonnější akcie Warrena Buffetta v roce 2024

Warren Buffett to opět dokázal. Od roku 1965, kdy Buffett převzal kontrolu nad společností Berkshire Hathaway, překonává výnosy indexu S&P 500. Buffett v překonávání trhu pokračuje i letos, kdy akcie Berkshire vzrostly dvakrát více než index S&P.

Jeho schopnost vybírat dlouhodobě perspektivní investice a jeho důvěra ve vlastní investiční filozofii se opět projevuje jako úspěšná strategie. Tento dlouhodobý úspěch je důsledkem Buffettova přístupu k investování, který klade důraz na hodnotové investice a hledání podhodnocených příležitostí na trhu. Jeho přístup se opírá o důkladnou analýzu fundamentálních faktorů a dlouhodobou perspektivu, což mu umožňuje identifikovat společnosti s potenciálem dlouhodobého růstu a hodnoty. Tato schopnost nejenže pomohla Buffetovi vybudovat obrovské bohatství pro Berkshire Hathaway a jeho akcionáře, ale také mu vydobyla status legendy v oblasti investování. Jeho úspěch inspiroval mnoho investičníků po celém světě a jeho strategie zůstává předmětem studia a obdivu pro další generace investorů.

Zdroj: Bloomberg

Některé z vysokých zisků společnosti Berkshire lze přičíst vysoce výkonným akciím v jejím investičním portfoliu. Zde jsou tři Buffettovy akcie, které si v roce 2024 zatím vedly nejlépe.

Mitsubishi
Buffett zařadil společnost Mitsubishi (OTC: MSBHF) mezi investice, u kterých očekává, že je Berkshire „udrží po neomezenou dobu“. To by mohlo být chytré rozhodnutí. Akcie tohoto japonského konglomerátu letos prudce vzrostly o více než 40 %.

Zdroj: Reuters

Podnikání Mitsubishi zahrnuje širokou škálu průmyslových odvětví. Provozuje stovky společností, které se zabývají těžbou zemního plynu, výrobou chemikálií, těžbou přírodních zdrojů, provozováním obchodů se smíšeným zbožím a dalšími činnostmi.

Berkshire vlastní zhruba 9% podíly v pěti japonských obchodních společnostech. Mitsubishi je největší z této skupiny. Buffett má tyto společnosti rád kvůli jejich diverzifikaci, politice, která odměňuje akcionáře (zejména vyplácení dividend a prozíravé zpětné odkupy akcií), a solidním manažerským týmům.

Nu Holdings
Je pravděpodobné, že akcie společnosti Nu Holdings (NU) koupil spíše jeden ze dvou investičních manažerů společnosti Berkshire, Todd Combs nebo Ted Weschler, než sám Buffett. Pokud však Berkshire vlastní podíl ve společnosti, vlastní jej i Buffett. A legendární investor je pravděpodobně se svou pozicí v Nu právě teď spokojen, když akcie této fintech společnosti od začátku roku vzrostly o více než 30 %.

Zdroj: Getty Images

Společnost Nu provozuje platformu digitálních finančních služeb, která obsluhuje téměř 94 milionů zákazníků v Brazílii, Kolumbii a Mexiku. Podle počtu zákazníků se řadí na páté místo mezi největšími společnostmi poskytujícími finanční služby v Latinské Americe.

Ve čtvrtém čtvrtletí roku 2023 se tržby společnosti Nu meziročně zvýšily o 57 % na bázi konstantní měny na rekordních 2,4 miliardy USD. Její upravený zisk se vyšplhal o téměř 250 % na 395,8 milionu USD. Společnost je silná zejména v Brazílii, kde její platformu využívá 53 % obyvatel země.

Nakoupit akcie Nu Holdings Ltd. za $11.05 (1.66%)

DaVita
Buffett poprvé zahájil pozici ve společnosti DaVita Inc. (DVA) v roce 2011. Dnes Berkshire vlastní více než 41 % společnosti. DaVita byla pro Buffetta v roce 2024 zatím velkým vítězem, když se její akcie vyšplhaly o téměř 28 % výše.

DaVita je jedním z největších poskytovatelů služeb dialýzy ledvin v USA. Společnost provozuje 2 675 ambulantních dialyzačních středisek v USA a 367 středisek v 11 dalších zemích. Stabilní obchodní model společnosti DaVita dobře zapadá do Buffettovy investiční filozofie.

Pandemie COVID-19 představovala pro společnost DaVita velkou výzvu. Zdá se však, že společnost je nyní v dobré kondici. DaVita by měla brzy výrazně rozšířit své mezinárodní podnikání prostřednictvím akvizic, které z ní udělají největšího poskytovatele dialyzačních služeb v Latinské Americe.

Nakoupit akcie DaVita Inc. za $133.51 (0.56%)

Jsou tyto Buffettovy nejvýkonnější akcie nyní ke koupi?
Myslím si, že tyto vysoce výkonné Buffettovy akcie jsou nyní pro investory dobrými volbami – ale pro různé typy investorů.

Růstovým investorům by se měla líbit společnost Nu; společnost má vynikající příležitosti k trvalému růstu v Latinské Americe. Příjmovým investorům se pravděpodobně bude líbit stabilita dividendy společnosti Mitsubishi, která v současné době vynáší něco málo přes 2 %. DaVita by mohla zaujmout hodnotové investory svým forwardovým násobkem ceny k zisku, který činí pouze 14,6.