Miliardáři Warren Buffett a Ken Griffin se shodují na této investici. Je to pro vás to pravé?

Neexistuje jediná cesta, jak se stát miliardářem. Dnešní špičkoví investoři vybudovali své jmění investováním do různých společností – někteří se zaměřují na rychle rostoucí technologické hráče a jiní dávají přednost stálicím americké ekonomiky, které vyplácejí dividendy.

To jsou jen dvě strategie, ale je jich mnohem více. Dokonce i počet podílů se často velmi liší. Například Berkshire Hathaway Warrena Buffetta drží asi 40 pozic, zatímco Citadel Kena Griffina investuje do tisíců akcií.

Někdy se však tito miliardáři znalí trhu na určitých investicích shodnou a v případě Buffetta a Griffina vyniká jeden konkrétní holding. Tito dva slavní investoři jsou známí svými schopnostmi při výběru akcií, nicméně toto aktivum, které se objevuje v portfoliích obou z nich, tyto schopnosti nevyžaduje.

Zdroj: Getty Images

Zároveň je o této investici známo, že v čase roste, takže je pravděpodobné, že se díky ní majetek miliardářů rozroste, aniž by hnuli prstem. Je to vhodné i pro vás?

Sledování indexu S&P 500
Investice, o které mluvím, je SPDR S&P 500 ETF Trust (NYSEMKT: SPY), burzovně obchodovaný fond, který sleduje výkonnost indexu S&P 500. V případě, že se jedná o investici, která se sleduje, je třeba se obrátit na burzovně obchodovaný fond. ETF jsou fondy, které se zaměřují na určité téma, například na farmaceutické nebo technologické akcie, nebo jejichž cílem je kopírovat výkonnost indexu. Obchodují se denně, takže je můžete nakupovat stejně jako akcie. Je třeba si uvědomit, že jsou s nimi spojeny poplatky, takže chcete-li minimalizovat své náklady, určitě si vyberte takový, jehož nákladový poměr je nižší než 1 %.

ETF SPDR S&P 500 s nákladovým poměrem 0,09 % se snadno dostane do našeho kritéria dobré hodnoty – což bych očekával od investice Warrena Buffetta, protože tento špičkový investor je známý tím, že upřednostňuje hodnotu.

Proč se tedy Buffett a Griffin – oba vynikající ve výběru příští vítězné akcie – shodují na držení akcií fondu SPDR S&P 500 ETF? Pohled na Griffinovy podíly ukazuje, že je nakloněn nejlepším akciím, které dnes pohánějí americkou ekonomiku, a má významné pozice například ve společnostech Nvidia, Microsoft a Meta Platforms. A tyto společnosti patří mezi hlavní podíly ETF SPDR S&P 500, takže investicí do ETF Griffin posiluje svou sázku na dnešní lídry. V posledním čtvrtletí dokonce zvýšil svou pozici v ETF SPDR S&P 500 o více než 120 %.

Zdroj: Shutterstock

Buffett je známý svou vírou v americkou ekonomiku. Ve svém dopise akcionářům z roku 2013 uvedl, že dobrý fond S&P 500 pravděpodobně dosáhne lepších výnosů, než jaké dosahuje většina investorů. Na rozdíl od Griffina Buffett neinvestuje ve velké míře do technologických akcií, tedy hráčů, kteří v poslední době vedli růst trhu. Ve skutečnosti je jeho jedinou významnou technologickou investicí investice do společnosti Apple, což je jeho největší pozice podle hodnoty. Buffett však těží ze své pozice v ETF SPDR S&P 500.

Měli byste miliardáře následovat?
Měli byste tedy následovat Griffina a Buffetta do tohoto špičkového ETF? Bez ohledu na vaši investiční strategii je odpověď ano a zde je důvod.

SPDR S&P 500 ETF Trust (SPY)

Nakoupit akcie SPDR S&P 500 ETF Trust za $510.47 (1.08%)

ETF SPDR S&P 500 vám nabízí expozici vůči všem současným předním společnostem, což vám dává příležitost těžit z jejich vítězství. Zároveň je díky obrovskému počtu akcií ve fondu omezeno riziko vašich ztrát.

Navíc nám dosavadní výsledky indexu S&P 500 ukazují, že v průběhu času i po skončení medvědích trhů se index zotavil a postupoval vpřed. A je pravděpodobné, že tento vzorec bude pokračovat.

To znamená, že investice do ETF, které sleduje tuto výkonnost, pro vás pravděpodobně bude také dlouhodobě vítězná. Je také důležité mít na paměti, že index S&P 500 – a ETF, které ho sledují – jsou flexibilní a přidávají a ubírají členy, aby odrážely aktuální výkonnost ekonomiky. Investováním do ETF SPDR S&P 500 budete mít vždy expozici vůči klíčovým společnostem současnosti.

To však neznamená, že byste měli přestat vybírat akcie. Stejně jako Ken Griffin a Warren Buffett můžete tyto dvě strategie kombinovat, vybrat si do svého portfolia některé ze svých oblíbených společností a přidat k nim některé akcie fondu SPDR S&P 500 ETF, abyste doplnili obraz. Pak můžete podobně jako tito špičkoví investoři potenciálně časem výrazně zbohatnout.