Podnikatelská aktivita a údaje o mzdách podporují euro

Euro ve čtvrtek vzrostlo poté, co údaje ukázaly, že podnikatelská aktivita v eurozóně tento měsíc rostla nejrychlejším tempem za poslední rok, zatímco libra se stabilně držela poblíž dvouměsíčního maxima vůči dolaru, aniž by ji ovlivnilo vyhlášení britských voleb.

Společná evropská měna naposledy vzrostla o 0,22 % na 1,08450 USD poté, co se předběžný souhrnný index nákupních manažerů měnového bloku dostal třetí měsíc v řadě nad hranici 50 oddělující růst od poklesu, přičemž oživení vykázal i problémový zpracovatelský průmysl.

„Dynamika ve zpracovatelském průmyslu zapadá do názoru, že pozitivní dynamiku v eurozóně v současnosti vede zahraniční poptávka,“ uvedl k údajům Mark Wall, hlavní evropský ekonom Deutsche Bank.

Lepší než obávané ekonomické údaje za posledních několik měsíců pomohly euru v dubnu a na začátku května k růstu a čtvrteční údaje posunuly měnu zpět k dvouměsíčnímu maximu z poloviny května na úrovni 1,0895 USD.

Další podporou pro euro byly středeční údaje Evropské centrální banky, které ukázaly, že růst vyjednaných mezd v eurozóně v prvním čtvrtletí 2024 mírně zrychlil, což pravděpodobně přimělo tvůrce měnové politiky k opatrnosti ohledně jejich postupu po téměř jistém snížení sazeb příští měsíc.

Euro také vzrostlo o 0,16 % vůči libře a odrazilo se od tříměsíčního minima, kterého se dotklo na začátku obchodování.

Zdroj: Canva

Kurz libry šterlinků byl vůči dolaru stabilní na úrovni 1,2725 USD, převážně bez pohybu poté, co premiér Riši Sunak ve středu vyhlásil celostátní volby, které podle všeobecného očekávání jeho konzervativci po 14 letech u moci prohrají s opoziční Labouristickou stranou. Volatilita šterlinků v opcích na období pokrývající volby 4. července však vzrostla. [GBP/]

„Trh si je poměrně jistý, že bude labouristická vláda, a je si také poměrně jistý, že labouristická vláda nebude z hlediska fiskální politiky stejně tak odlišná od současného mixu Sunaka a (ministra financí Jeremyho) Hunta,“ uvedla Jane Foleyová, vedoucí oddělení měnové strategie v Rabobank.

Libra ve středu dosáhla dvouměsíčního maxima poté, co lepkavá inflace v britských službách rozdrtila sázky na červnové snížení sazeb ze strany Bank of England.

Dolar byl vůči japonské měně o zlomek měkčí na úrovni 156,64 jenu a to vše zanechalo dolarový index, který sleduje jednotku vůči šesti hlavním partnerům, o 0,15 % níže na úrovni 104,7.

To znamenalo obrat poté, co index ve středu zaznamenal největší denní procentní nárůst v tomto měsíci, když zápis z posledního zasedání Fedu odhalil ochotu některých představitelů zvýšit úrokové sazby.

Na jenu se podepsaly také údaje o PMI poté, co údaje ukázaly, že aktivita japonských továren se v květnu poprvé po roce vplížila do expanze.

Podnikový sektor v Japonsku se potýká se slabým jenem a téměř polovina japonských firem považuje propad jenu nad úroveň 155 za dolar za škodlivý pro jejich podnikání, což je zhruba dvojnásobek procenta těch, kteří slabost měny považují za pozitivní, ukázal čtvrteční průzkum agentury Reuters.

Aby se zabránilo propadu jenu, 37 % respondentů si přeje, aby centrální banka opět zvýšila úrokové sazby, zatímco 34 % si přeje, aby vláda intervenovala na devizovém trhu.

Novozélandský dolar přidal 0,47 % na 0,6126 USD poté, co ve čtvrtek zveřejněné údaje ukázaly, že objem maloobchodních tržeb na Novém Zélandu nečekaně vzrostl, což byl jeho druhý den růstu poté, co Reserve Bank of New Zealand ve středu překvapila trhy tím, že zvýšila své prognózy pro nejvyšší úrokové sazby a posunula termín, kdy očekává jejich snížení. {AUD/]

Mezi kryptoměnami vzrostl ether o 2 % na 3 835 USD, což je jeho nejvyšší hodnota od poloviny března.

Roste na pozadí spekulací ohledně možného schválení amerických spotových burzovně obchodovaných fondů, které by sledovaly druhou největší kryptoměnu na světě.

Nakoupit měny EUR/USD za $1.09 (0.24%)

Zdroj: Unsplash