Další krypto věřitel Vauld pozastavuje výběry, krach na trhu si vybírá svou daň

Kryptoměnová společnost Vauld v pondělí pozastavila všechny výběry, obchodování a vklady na své platformě a zkoumá potenciální možnosti restrukturalizace, uvedla společnost.

Generální ředitel Vauld Darshan Bathija v pondělí v příspěvku na blogu uvedl, že společnost čelí „finančním výzvám“ kvůli „volatilním tržním podmínkám, finančním potížím našich klíčových obchodních partnerů, které nás nevyhnutelně ovlivňují, a současnému tržnímu klimatu“, což vedlo k tomu, že zákazníci od 12. června stáhli z platformy více než 197,7 milionu USD.

Singapurská společnost uvedla, že spolupracuje se svými finančními a právními poradci na „prozkoumání a analýze všech možných variant, včetně potenciálních možností restrukturalizace, které by nejlépe ochránily zájmy zúčastněných stran společnosti Vauld“.

Krok společnosti Vauld zastavit výběry přichází necelé tři týdny poté, co generální ředitel Bathija uvedl, že společnost „pokračuje v obvyklém provozu navzdory nestabilním tržním podmínkám“. V příspěvku na blogu z 16. června Bathija uvedl, že výběry jsou „zpracovávány jako obvykle a bude tomu tak i v budoucnu“.

Vauld se však stal poslední obětí letošního propadu cen kryptoměn. Bitcoin měl ve druhém čtvrtletí nejhorší čtvrtletní výkonnost od roku 2011. Během tříměsíčního období se z hodnoty trhu s kryptoměnami smazaly miliardy dolarů.

Propad trhu odhalil nedostatky v řadě kryptoměnových projektů a obchodních modelů. V květnu se zhroutil algoritmický stablecoin terraUSD a strhl s sebou i sesterský token luna. Mezitím upadl do likvidace významný kryptoměnový hedgeový fond Three Arrows Capital poté, co nesplatil půjčku ve výši více než 660 milionů dolarů od společnosti Voyager Digital.

Firmy poskytující kryptografické půjčky, jako je Vauld, se potýkají s problémy s likviditou. Celsius minulý měsíc pozastavil výběry pro zákazníky s odkazem na „extrémní tržní podmínky“.

Vauld uvedl, že „jedná s potenciálními investory“ do společnosti.

Společnost uvedla, že najala společnost Kroll Pte Limited jako svého finančního poradce, stejně jako Cyril Amarchand Mangaldas a Rajah & Tann Singapore LLP jako své právní poradce v Indii, respektive Singapuru.