Akcionáři společnosti Disney by měli dát Bobu Chapkovi šanci… znovu

Společnost Disney (NYSE:DIS), která se zabývá zábavními parky a streamováním obsahu, se v poslední době dostala na titulní stránky novin. V centru pozornosti však nebyla žádná z kouzelných postaviček společnosti Disney. Spíše se hovořilo o tom, že generální ředitel Bob Chapek prodloužil smlouvu o tři roky. Dopad na akcie DIS byl sice vlažný, ale komentátoři na sociálních sítích o této pozoruhodné události stále hovoří.

Je toho hodně, co je třeba vzít v úvahu. Chapek nastoupil do čela společnosti v únoru 2020, kdy ve funkci generálního ředitele nahradil Boga Igera. Iger byl u společnosti Disney dlouho a byl téměř všeobecně oblíbený.

S Chapekem je to úplně jinak. Je kontroverzní a akcie společnosti Disney si během Chapekova působení zatím příliš nedržely svou hodnotu. Není to však zcela jeho vina, protože společnost Disney zasáhly náročné okolnosti. Časem by investoři mohli generálnímu řediteli začít důvěřovat, pokud dokáže vytvořit a realizovat jasný plán budoucnosti společnosti Disney v roce 2020.

Prodloužení Chapekovy smlouvy bylo zveřejněno poté, co burza 28. června ukončila své pravidelné obchodní hodiny. Měla by to být obrovská zpráva – ať už pozitivní, nebo negativní, ale v každém případě významná. Proto by akcie DIS měly následující den zaznamenat výrazný pohyb, že?

Zdroj: Getty Images

Jako obvykle logika na trzích nezvítězila. Cena akcií Disney se 29. června téměř nepohnula a v podstatě ten den uzavřela beze změny. Akcie tak pokračovaly v klesajícím trendu od začátku roku.

Pokud bychom prodloužili období zpětného pohledu do doby, kdy Chapek poprvé nastoupil na pozici generálního ředitele společnosti Disney, mohli bychom dojít k závěru, že akcie DIS ztratily přibližně 30 % své hodnoty. To by na první pohled mohlo naznačovat, že si Chapek nezasloužil prodloužení smlouvy na tři roky.

Silná pozice

Je také poněkud zvláštní, že prodloužení Chapekovy smlouvy nebylo oznámeno na stránce společnosti Disney pro vztahy s investory, a to od 29. června. Udělalo tedy představenstvo společnosti Disney strašlivou chybu?

Ne nutně. Nezapomeňte, že krize Covid-19 uvrhla americkou ekonomiku do recese a akcie DIS do medvědího trhu hned poté, co Chapek nastoupil na pozici generálního ředitele. O dva roky později pak Rusko napadlo Ukrajinu, dodavatelské řetězce byly všude zálohovány a inflace způsobila spoušť v peněženkách a kapsách lidí.

Cituji předsedkyni představenstva společnosti Disney Susan Arnoldovou: „Společnost dostala v důsledku pandemie těžkou ránu, ale s Bobem v čele naše podniky – od parků až po streamování – nejenže přečkaly bouři, ale vyšly z ní v silné pozici.“

Zdroj: Unsplash

S tímto hodnocením zjevně souhlasila i správní rada společnosti Disney. Připusťme, že Chapek byl kritizován za některé kontroverzní názory, ale to je mimo rámec této diskuse. Jako investor jistě můžete vzít v úvahu kontroverzi, ale také respektovat rozhodnutí představenstva, které nepochybně nebylo snadné.

Co můžete udělat nyní

Do budoucna by potenciální investoři měli očekávat, že Chapek poskytne konkrétní pokyny ohledně budoucího směřování společnosti Disney. Jak bude společnost v příštích letech konkurovat na poli streamingu a zároveň lákat rodiny do Disneyho zábavních parků?

Jinými slovy, Chapek má co dokazovat. Prozatím však mohou investoři držet své akcie DIS a dát generálnímu řediteli příležitost ukázat, co umí.

Ke dni zveřejnění článku David Moadel nevlastnil (přímo ani nepřímo) žádné pozice v cenných papírech uvedených v tomto článku. Názory vyjádřené v tomto článku jsou názory autora a podléhají publikačním pravidlům InvestorPlace.com.