Akcie IBM jsou v současnosti mnohem atraktivnější, než si možná myslíte

Někteří lidé by si mohli IBM (NYSE:IBM) zaškatulkovat jako firmu ze staré školy – typ společnosti, do které možná investoval váš dědeček. Nedělejte však ukvapené závěry. Akcie IBM možná nejsou „sexy“ nebo kontroverzní, ale nabízejí skvělé vyhlídky na růst.

Připouštím, že obavy širokého trhu o technologické akcie mohou způsobit, že investice do IBM bude emocionálně obtížná. To však neznamená, že všechny technologické akcie jsou nevýhodné. Jak uvidíme, akcie IBM se během technologické krize v roce 2020 docela dobře držely.

Kromě toho IBM není dinosaurem, jak si možná myslíte. Vzhledem k tomu, že se společnost bezhlavě vrhá do hybridního cloudu a dalších segmentů zaměřených na budoucnost, existuje silný důvod uvažovat o tom, že právě Big Blue je možná tou nejlepší blue-chip, kterou můžete vlastnit.

Zdroj: Getty Images

Použijeme-li index Nasdaq jako zástupný ukazatel pro technologické akcie obecně, vidíme, že akcie IBM si v roce 2022 vedly zatím poměrně dobře. K 29. červnu ztratil Nasdaq 29,4 % své hodnoty, zatímco akcie IBM se téměř nezměnily.

Dobře, „téměř beze změny“ nezní jako přesvědčivý prodejní tahák, ale uvažujte v relativních termínech. Žijeme v době potíží dodavatelských řetězců, vysoké inflace a méně vstřícného Federálního rezervního systému.

Odolnost akcií IBM navzdory těmto problémům je skutečně pozoruhodná. Navíc společnost vyplácí budoucí roční dividendový výnos ve výši 4,65 %. Ne každá technologická společnost je tak oddaná a štědrá ke svým akcionářům.

Při pohledu do budoucna analytici Bank of America údajně zaznamenali, že finanční ředitel IBM Jim Kavanaugh předpovídá, že jeho společnost „v nejistých makro podmínkách vykáže větší odolnost oproti jiným technologickým hardwarovým společnostem“. Je těžké toto tvrzení zpochybnit, protože IBM zůstává konkurenceschopná a působí ve 170 zemích v 17 odvětvích.

Když IBM v roce 2019 koupila společnost Red Hat, mohlo se to zdát jako velký hazard. Přesto to byl ve skutečnosti chytrý tah, protože pomohl IBM posílit její nabídku na trhu cloudových služeb.

Jak ukazují data, společnosti se podařilo setřást svou starou image dodavatele starých, objemných počítačů. Dnes je IBM na kolenou v hybridním cloudu, který podle společnosti „spočívá v poskytování platformy, která se může rozprostírat mezi více veřejnými cloudy, soukromými cloudy a vlastnostmi on-premise, které naši klienti obvykle mají“.

Zdroj: Getty Images

Tato platforma rozšířená o hybridní cloud je navíc založena na platformě Red Hat, která „poskytuje klientům výkonné softwarové možnosti založené na open-source inovacích“. Výsledky lze vyčíst z údajů, neboť příjmy IBM z hybridního cloudu v prvním čtvrtletí roku 2022 dosáhly 5 miliard dolarů, což je meziroční nárůst o 14 %.

Jednoduše řečeno, téměř neexistuje situace, kdy by investoři neměli vlastnit alespoň několik akcií IBM. Na této společnosti není nic urážlivého nebo odrazujícího, protože má historii a rodokmen, kterým se může rovnat jen málokterá firma.

Jistě, mezi meme-akcionáři nezískáte žádný kredit, pokud budete vlastnit akcie IBM. To je ale naprosto v pořádku. Nakonec pravděpodobně překonáte hledače rychlých akcí díky konzistentní výplatě dividend – a díky pozici v často opomíjeném, ale přesto ambiciózním inovátorovi hybridního cloudu.