Nejlepší energetická dividendová akcie pro celoživotní pasivní příjem

Vytváření spolehlivých pasivních zdrojů příjmů je skvělý způsob, jak financovat odchod do důchodu, a předtím můžete peníze reinvestovat, aby vaše bohatství rostlo rychleji. Jinými slovy, každý by měl mít rád investice s pasivním příjmem, jako je Enterprise Products Partners (EPD). Zde je důvod, proč je tento klíčový energetický hráč dnes tak zajímavý, přestože ceny ropy a zemního plynu kolísají volatilním způsobem… tak jako vždy.

Ropa a zemní plyn jsou komodity, které jsou náchylné k velkým a často rychlým výkyvům cen. Právě před dvěma lety stlačila pandemie COVID-19 ceny těchto životně důležitých paliv na historické minimum. Přesto dnes vzrostly natolik, že energetické společnosti sklízejí obrovské zisky. Zatímco některé dividendové akcie se ukázaly jako schopné zvládnout tyto cyklické výkyvy a zároveň nadále vyplácet spolehlivou a rostoucí dividendu, pro investory může být těžké překousnout přirozenou volatilitu tohoto odvětví. Všimněte si nedávných výkyvů cen ropy, kdy černé zlato nedávno kleslo o přibližně 10 % během jediného dne.

Zdroj: Canva

Existuje však celá řada podniků, které spadají pod široké označení energetika. Zatímco většina z nich je neodmyslitelně spjata s cenami ropy a zemního plynu, odvětví středního proudu je z velké části řízeno poplatky. Společnost Enterprise Products Partners totiž vlastní ropovody, rafinérie, skladovací a přepravní zařízení, která pomáhají přepravovat ropu a zemní plyn z místa, kde se těží, až do místa, kde se spotřebovávají. Zhruba 80 % její hrubé provozní marže pochází z poplatků za používání jejího systému. Díky tomu je tato hlavní komanditní společnost (MLP) velmi spolehlivým generátorem peněžních toků.

Společnost Enterprise dnes také nabízí obrovský 7,6% distribuční výnos. Tato výplata se každoročně zvyšuje již 23 let po sobě. Společnost Enterprise zjevně chápe, že její podílníci si vysoce cení svých pasivních příjmů.

Bezpečnost na prvním místě

Zdroj: Pixabay

Samotný stabilní růst distribuce však nestačí k tomu, aby se společnost Enterprise stala skvělou investicí. Je toho víc, například skutečnost, že distribuovatelný peněžní tok pokryl v prvním čtvrtletí distribuci obrovským 1,8násobkem. To ponechává velký prostor pro nepřízeň osudu, než se snížení distribuce stane skutečným rizikem. Kromě toho má partnerství rozvahu s investičním ratingem, takže se nezdá, že by existovalo velké finanční riziko i v oblasti zadlužení.

Ale co přechod na čistou energii? V této otázce musí investoři ustoupit a zamyslet se nad tím, o jak velký posun se ve světě, kde stále roste populace, skutečně jedná. Pravděpodobným výsledkem není buď, anebo, ale vše dohromady. Podle Mezinárodní energetické agentury se totiž poptávka po ropě a zemním plynu bude pravděpodobně zvyšovat až do roku 2040. A to znamená, že společnost Enterprise bude i v následujících desetiletích zaznamenávat poptávku, kterou potřebuje k tomu, aby dostala zaplaceno, přičemž je třeba poznamenat, že i když poptávka v roce 2040 dosáhne vrcholu, bude se poté snižovat, nikoliv padat z útesu.

Zdroj: Getty Images

Pomalu a vytrvale

Podnik pravděpodobně nebude vzrušující investicí a obrovský výnos bude pravděpodobně představovat většinu vašeho výnosu. To však pravděpodobně nebude problém pro ty, kteří hledají pasivní příjem. A přesto, díky solidnímu finančnímu základu a velké tržní kapitalizaci ve výši 50 miliard dolarů by se společnost Enterprise mohla nakonec stát konsolidátorem odvětví, který by mohl přidat na růstu i v době, kdy se svět začne ubírat směrem k čistším alternativám. Pokud hledáte spolehlivý příjem, Enterprise je energetická společnost, kterou byste měli prozkoumat ještě dnes.