Chcete do důchodu 1 milion dolarů? Tady je, kolik byste měli investovat dnes

Dobrým cílem pro odchod do důchodu je 1 milion dolarů. To vám může poskytnout dobré hnízdo, ze kterého můžete vybírat peníze podle potřeby, nebo je můžete investovat do vysoce výnosných dividendových akcií nebo různorodého burzovně obchodovaného fondu, který vám přinese pravidelný příjem. Kolik ale musíte investovat, abyste se reálně dostali na 1 milion dolarů? To závisí především na dvou věcech: Zaprvé, jakou rychlost růstu svých investic očekáváte, a zadruhé, kolik let investování vám ještě zbývá.

Kam byste měli investovat a jaké výnosy můžete očekávat?

Realistickým dlouhodobým cílem pro investory může být průměrná hodnota indexu S&P 500, která se při započtení dividend pohybuje kolem 10 % ročně. Za posledních deset let činil celkový výnos indexu (včetně dividend) přibližně 240 %. Zaměření na růstové akcie může být způsob, jak index překonat; například výrobce léků Eli Lilly a společnost UnitedHealth Group, která spravuje zdravotní péči, tato čísla překonaly s celkovými výnosy 875 %, resp. 1 000 % za stejné období.

Zdroj: Shutterstock

Zdravotnický sektor jako celek je známý tím, že investorům nabízí vynikající možnost dlouhodobého zisku. Společnosti v tomto sektoru nabízejí nejen dlouhodobou stabilitu díky povaze produktů a služeb, které poskytují, ale mají také atraktivní růstový potenciál. A mohou představovat odolné investice. Současný medvědí trh je drsnou připomínkou toho, jak rychle se mohou investice rozpadnout, když index S&P 500 klesl od začátku roku o 18 %. Společnosti Eli Lilly i UnitedHealth však letos nadále dosahují lepších výsledků než trhy, jejich akcie vzrostly o 19 %, resp. 3 %. Dokonce i fond Health Care Select SPDR Fund se letos propadl pouze o 8 %; v tomto sektoru není nouze o kvalitní akcie, z nichž si lze vybírat.

Při plánování důchodu je důležité vyvážit bezpečnost a růst. Zdravotní péče je zásadní, a proto může být toto odvětví bezpečnější variantou investice než technologie nebo dokonce spotřební zboží. A tím, že se zaměříte na společnosti, které stále usilují o růst se silnými základy, jako jsou Eli Lilly a UnitedHealth, se můžete dostat do vynikající pozice, abyste v budoucnu generovali silné zisky.

Čím více let investování vám zbývá, tím méně musíte investovat dnes.

Další klíčovou proměnnou, kterou je třeba zohlednit, jsou roky investování. Po započtení předpokládané 10% míry růstu vám pomůže určit, kolik byste měli investovat právě teď. Vždy jste v mnohem lepší pozici, čím dříve začnete investovat. Nevýhodou však je, že když jste mladí, nemusíte mít tolik peněz, které byste mohli na akcie odložit. Dobrou zprávou je, že to, že máte méně času, můžete vždy vynahradit tím, že investujete více peněz.

Zde je uvedeno, kolik byste museli investovat v různých fázích svého života, pokud byste chtěli dosáhnout průměrného ročního zhodnocení 10 %:

Zdroj: Fool.com

Dalším předpokladem je, že do důchodu odcházíte v 65 letech. Ačkoli se 13 719 USD zdá jako malá částka k investování, při 45 letech skládání by tyto 10% zisky zvýšily hodnotu vaší investice o 7 189 %. To znamená, že hodnota vaší investice by byla téměř 73krát vyšší než v době, kdy jste peníze investovali poprvé. Ztráta let investování je patrná ve věku 50 let. Do odchodu do důchodu zbývá pouhých 15 let a vaše investice by se při průměrném 10% zhodnocení ročně zvýšila o skromnějších 318 %. Do té doby byste potřebovali mít na akciovém trhu připraveno téměř 240 000 dolarů, abyste měli reálný předpoklad, že se do důchodu dostanete na 1 milion dolarů.

Získat do důchodu 1 milion dolarů není nedosažitelný cíl, a pokud víte, kolik budete muset do určitého věku investovat, můžete plánovat dopředu a připravit si lepší budoucnost.