Akcie AT&T vypadají slibně. Společnost je očividně připravená na růst zisků

Společnost AT&T (NYSE:T) se sídlem v Dallasu je telekomunikační gigant, který vyplácí štědrý 5,4% dividendový výnos. Přesto se někteří investoři mohou obávat, že akcie T budou klesat, protože společnost AT&T oznámí 21. července výsledky hospodaření za druhé čtvrtletí roku 2022. Mohou se obávat dopadů inflace, ale ve skutečnosti není třeba se o AT&T obávat.

Uznávám, že titulky novin jsou plné děsivých inflačních statistik. Tisk indexu spotřebitelských cen (CPI) za červen byl vyšší, než se očekávalo, a činil 9,1 %. Poté, v rámci inflačního úderu jedna-dvě, přišel údaj o indexu cen výrobců (PPI) za červen na úrovni 11,3 %.

Jinými slovy, ceny rostou jak pro spotřebitele, tak pro výrobce. Bude to tedy pro společnost AT&T představovat velký problém?

Zde je obecná zásada, kterou je třeba mít na paměti. Pokud o něm čtete ve zprávách, pak si ho vedoucí pracovníci velkých společností již dobře uvědomují. Finanční ředitel AT&T Pascal Desroches totiž před měsícem přiznal: „Vidíme inflaci v oblasti práce, dodávek, energií, dopravy. Takže to sledujeme.“

Zdroj: Bloomberg

Společnost inflaci nejen sleduje, ale již podnikla kroky k vyrovnání jejích dopadů. Konkrétně společnost AT&T zvýšila ceny některých individuálních tarifů pro jednu linku o 6 dolarů měsíčně. Společnost rovněž zvýšila ceny některých rodinných tarifů o 12 USD měsíčně.

Desroches tedy akcionáře AT&T předem upozornil na dopad inflace na společnost a zároveň poukázal na to, jak se s ní společnost vypořádává. Je tedy docela dobře možné, že investoři již zohlednili inflační problémy v ceně akcií AT&T i ve svých prognózách výsledků hospodaření společnosti za druhé čtvrtletí.

Co se děje s akciemi T?

Akcie společnosti T se v poslední době obchodují poblíž úrovně 20 USD, ačkoli překonání nebo nepřekonání zisku by mohlo poslat cenu akcií výše nebo níže. Přesto se akcie jeví jako výhodná koupě, protože poměr ceny k zisku (P/E) společnosti AT&T za posledních 12 měsíců, který činí 8,6, je poměrně rozumný.

Navíc AT&T vyplácí budoucí roční dividendový výnos ve výši 5,4 %. To je zdravý výnos pro každého, kdo má zájem pobírat a případně reinvestovat vyplacené dividendy.

Zdroj: Getty Images

Mezitím přinejmenším jeden odborník na Wall Street vkládá do AT&T velké naděje, protože se společnost připravuje na zveřejnění svých výsledků. Analytik společnosti Citi Michael Rollins očekává, že AT&T ve druhém čtvrtletí vykáže 600 000 čistých dodatečných předplatných pro postpaid telefony. Analytici oslovení společností FactSet naopak očekávají, že toto číslo bude pouze 546 000.

Rollins navíc předpokládá, že AT&T vykáže 300 000 čistých přírůstků optického internetu, což je více než konsenzuální odhad analytiků, který činí 293 000. Proto by mohlo dojít k pozitivnímu překvapení.

Co můžete udělat nyní

Skeptici si vždy najdou důvody k obavám o společnost AT&T, pokud budou hledat dostatečně důkladně. V poslední době mohou jako důvod obav uvést rostoucí inflaci. Je to jistě problém, ale vedení AT&T si je této situace dobře vědomo a aktivně ji řeší.

V konečném důsledku je AT&T stále štědrým plátcem dividend a akcie T se nadále obchodují za výhodnou cenu. Proto neváhejte přidat nějaké akcie AT&T před nadcházející výsledkovou událostí nebo po ní, podle toho, zda očekáváte, že společnost překoná očekávání Wall Street.