Dolar klesá, protože sázky na agresivní zvýšení úrokových sazeb Fedu se snižují

Dolar v pondělí ráno klesal, zatímco euro lapalo po dechu. Očekávání investorů na agresivní zvýšení úrokových sazeb ze strany amerického Federálního rezervního systému ustoupila i kvůli silným údajům o jádrových maloobchodních tržbách v USA.

Index amerického dolaru, který sleduje zelenou bankovku vůči koši ostatních měn, se  snížil o 0,20 % na 107,84 bodu.

Měnový pár USD/JPY klesl o 0,24 % na 138,20.

Měnový pár AUD/USD posílil o 0,24 % na 0,6808 a měnový pár NZD/USD se zvýšil o 0,09 % na 0,6165.

Pár USD/CNY se snížil o 0,17 % na 6,7458, zatímco pár GBP/USD vyskočil o 0,43 % na 1,1903.

EUR/USD – Zdroj: Autochartist

Plynovod Nord Stream 1, největší plynovod přepravující ruský zemní plyn do Německa, zahájil 11. července roční údržbu trvající 10 dnů. Trhy se obávají, že odstávka může být prodloužena kvůli válce na Ukrajině. Ztráta plynu by zasáhla Německo, čtvrtou největší ekonomiku světa.

„Pokud k tomu nedojde, bude to velmi špatné pro mnoho měn,“ řekl agentuře Reuters vedoucí oddělení mezinárodní ekonomiky Commonwealth Bank of Australia Joseph Capurso, přičemž největším poraženým bude pravděpodobně euro a zvýhodněným dolar.

Investoři také sledovali americkou inflaci a možnou recesi, kterou přináší zpřísňování měnové politiky. V pátek zveřejněný pětiletý michiganský index očekávané inflace ve Spojených státech pro červenec klesl na 2,8 % z červnových 3,1 %. Představitelé Fedu signalizovali, že během zasedání 26. a 27. července zůstanou u zvýšení sazeb o 75 bb, aby snížili inflaci.

V asijsko-pacifickém regionu Čína v sobotu oznámila 691 nových případů COVID oproti 547 v předchozím dni, což zvýšilo obavy trhů o cestu jejího hospodářského oživení.

Čínská centrální banka bude zasedat ve středu, zatímco Bank of Japan ve čtvrtek.

GBP/USD – Zdroj: Autochartist

„Pozitivní zprávou je, že Čína v současné době nečelí bezprostředním nebo zvýšeným inflačním tlakům, což tvůrcům politiky umožňuje držet se tendence k uvolňování, aby podpořili oživení,“ řekl agentuře Reuters ekonom NatWest Markets China Peiqian Liu.

„Nicméně vzhledem k tomu, že jestřábí Fed i postoj Číny ke snižování zadluženosti omezují prostor PBoC pro agresivní nebo postupné snižování sazeb, stále očekáváme, že hlavním politickým nástrojem bude ve druhé polovině roku fiskální uvolňování.“

Jinde se očekává, že Evropská centrální banka na svém zasedání koncem tohoto týdne zvýší sazby o 25 bazických bodů.