GOOG vs. GOOGL: Jaký je dnes rozdíl mezi akciemi společnosti Alphabet?

Akcionáři internetového a technologického gigantu Alphabet (NASDAQ:GOOG, NASDAQ:GOOGL) se možná probudili do znepokojivého pohledu, když jejich investice klesla o 95 %. Ve skutečnosti se pro akcie GOOGL nic zásadního nezměnilo, protože obě třídy veřejně dostupných akcií Alphabet se nyní obchodují na svém kurzu upraveném o split. Přesto se několik investorů pozastavilo nad dynamikou vztahu GOOG vs. GOOGL.

Ještě na začátku února společnost Alphabet zazářila na Wall Street poté, co oznámila jak rozdělení akcií v poměru 20:1, tak silnou prázdninovou sezónu. Po odečtení nákladů na akvizici provozu dosáhly tržby ve čtvrtém fiskálním čtvrtletí 61,9 miliardy USD, což je velmi příznivé ve srovnání s 46,43 miliardy USD vykázanými v předchozím čtvrtletí.

Vedení společnosti Alphabet se rovněž rozhodlo provést rozdělení akcií, aby snížilo obrovskou cenu akcií GOOG a GOOGL na akcii, což nakonec vedlo k současné cenové situaci. Samotné rozdělení akcií však nemá vliv na tržní kapitalizaci. Proti pátku se akcie v podstatě obchodují v paritě.

Přesto rozdělení akcií vyvolává opětovný zájem o více tříd akcií společnosti Alphabet.

Zdroj: Shutterstock

Stručná historie za GOOG vs. GOOGL

dyž se společnost Alphabet stala veřejně obchodovanou společností, měli drobní investoři přístup pouze k akciím GOOGL nebo k akciím třídy A, které poskytovaly tradiční rámec jedna akcie, jeden hlas. Další sada akcií – strukturovaná jako třída B – obnáší 10 hlasů na akcii. Tuto kategorii akcií však vlastní pouze zakladatelé a zasvěcené osoby a není veřejně dostupná.

Drobným investorům je však k dispozici cenný papír třídy C neboli GOOG. Diskuse o vztahu GOOG vs. GOOGL se soustředí především na hlasovací práva. Druhý jmenovaný je v podstatě má, zatímco první jmenovaný ne. To je také důvod, proč se akcie třídy A někdy obchodují s prémií oproti variantě třídy C bez hlasovacích práv.

Ti, kteří hledají komplexnější historii dynamiky vztahu GOOG vs. GOOGL, by se měli seznámit s vynikajícím rozborem této záležitosti, který na serveru InvestorPlace napsal autor finančních zpráv Brenden Rearick. Hlavním účelem původního rozdělení však bylo snížit cenu akcií společnosti Alphabet bez ztráty hlasovacích práv.

Jak uvedl Rohit Kulkarni z MKM Partners ve své výzkumné zprávě, rozdělení akcií GOOG a GOOGL nemění základní výhled investiční společnosti. Nicméně „Alphabet by mohl přitáhnout dodatečnou pozornost drobných investorů díky nižší ceně“.

Vzhledem k neuvěřitelnému vlivu, který měli drobní investoři na trh v průběhu uplynulých dvou let, by rozdělení mohlo být pro akcie GOOGL a jeho protějšek bez hlasovacího práva technicky významné.

Dalším faktorem, který je třeba vzít v úvahu, je skutečnost, že analytici obecně považují rozdělení akcií za pozitivní vývoj, který svědčí o mimořádné poptávce po podkladovém cenném papíru. To je zcela opačný scénář než u společnosti SoFi Technologies (NASDAQ:SOFI), která uvažuje o reverzním splitu, aby uměle zvedla cenu akcií.

Přesto je pro akcionáře akcií GOOGL nebo GOOG důležitějším faktorem zveřejnění výsledků příští týden. Investoři by proto měli zprávy o štěpení brát s nadhledem.