Photon Energy oznámila, že v červnu dosáhla nejvyššího objemu výroby v historii

Energetická společnost Photon Energy oznámila, že v červnu dosáhla nejvyššího objemu výroby v historii společnosti a vzhledem k tomu potvrdila finanční výhled na rok 2022, který počítá s nárůstem konsolidovaných tržeb na 65,0 mil. EUR.

Společnost Photon Energy N.V. oznámila, že její vlastní portfolio fotovoltaických elektráren o výkonu 91,9 MWp dosáhlo v červnu nejvyššího objemu výroby v historii společnosti. Do sítě bylo dodáno 14,83 GWh obnovitelné energie, což představuje meziroční nárůst o 11,5 %. To mělo za následek rekordní nárůst odhadovaných červnových výnosů společnosti z výroby elektřiny na 4,47 mil. EUR, což představuje meziroční nárůst o 61,6 %.

Vzhledem k tomu, že více než 80 % portfolia elektráren společnosti prodává elektřinu přímo do sítě za tržní ceny, vykazuje společnost za 2. čtvrtletí a 1. pololetí 2022 dobré výsledky.

V druhém čtvrtletí roku 2022 vyrobilo portfolio elektráren společnosti rekordní objem energie z obnovitelných zdrojů ve výši 39,44 GWh (meziročně +21,6 %) a dosáhlo rekordních tržeb ve výši 10,80 mil. EUR, což představuje meziroční nárůst o 56,8 %.

Zdroj: Unsplash

V 1. pololetí 2022 dosáhla výroba elektřiny Společnosti 66,14 GWh (+39,0 % meziročně) a vykázala rekordní tržby ve výši 15,75 mil. EUR, což představuje meziroční nárůst o 60,3 %.

„V této lepší situaci v oblasti výroby elektřiny a rostoucích cen energií jsme rádi, že můžeme znovu potvrdit náš finanční výhled na rok 2022, který počítá se zvýšením konsolidovaných tržeb na 65,0 mil. EUR, což představuje meziroční nárůst o 78,8 %, což povede ke zvýšení EBITDA na 18,0 mil. EUR z 9,6 mil. EUR v roce 2021 (+87,8 % meziročně),“ uvedl Georg Hotar, generální ředitel skupiny Photon Energy.

Meziročně stoupla cena elektřiny za MWh o 360% na 340 euro z původních 73 euro!

Wood & Company začíná pokrývat akcie Photon Energy s cílovou cenou 15,69 polských zlotých

Akcie Photon Energy se obchodují na pražské burze pod tickerem BAAPEN.

Zdroj: Unsplash

Zájem o soláry stoupl desetkrát

Jaroslav Šuvarský a jeho S-Power ročně nainstalují tisíce solárních elektráren na střechy. Covid, dotace a drahé energie způsobily boom.

Oficiálně společnost S-Power Energies sice vznikla v roce 2016, její šéf a spoluzakladatel Jaroslav Šuvarský se ovšem v solárním byznysu pohybuje podstatně déle – první panely na svůj rodinný dům instaloval před 14 lety, pak jich desítky namontoval vlastníma rukama na domy zákazníků. „Pověst oboru poškodili solární baroni a fotovoltaické parky na polích,“ říká šestačtyřicetiletý byznysmen. A dodává: „Soláry patří hlavně na střechy.“ Fotovoltaický boom, který zachvátil Česko, mu dává za pravdu.

I on se svého motta drží a jde mu to dobře. Jeho firma S-Power Energies je nejen průkopníkem, ale i největším poskytovatelem instalací fotovoltaických systémů pro rodinné domy v Česku. „Loni jsme jich prodali 2 200, je to meziroční nárůst o 60 procent,“ vysvětluje podnikatel, který před vlastní byznysovou dráhou působil jako manažer a programátor.

A ačkoli toho zažil už hodně, co se aktuálně děje na trhu, zaskočilo i jeho. „Je to opravdu blázinec,“ říká v sídle S-Power Energies v Tachlovicích u Prahy. Zájem v posledních dvou letech prudce eskaloval. Začalo to v době covidu, další akcelerace poptávek nastala kvůli loňskému zdražování energií a díky vyšším státním dotacím.

Zdroj: Unsplash

Válka na Ukrajině tento trend jen potvrdila. Firmy jako S-Power Energies registrují mnohonásobný nárůst zakázek. „Slibujeme, že do šesti měsíců od podpisu smlouvy provedeme instalaci, a snažíme se to dodržet. A to platí pro rodinné domy i firmy. Vzhledem k návalu žádostí může ale i pár týdnů trvat, než dojde k podpisu smlouvy, protože toho máme opravdu moc,“ vysvětluje Šuvarský v rozhovoru pro CzechCrunch.