Proč akcie společnosti Citigroup v pátek vzrostly o téměř 15 %?

Nadnárodní bankovní gigant Citigroup (NYSE: C) ve druhém čtvrtletí překvapivě překonal očekávání jak na úrovni zisku, tak na úrovni příjmů. Akcie po této zprávě vzrostly o 14,7 % a 15. července zakončily den růstem o 13,2 % na 49,98 USD.

Banka těžila z prostředí zvýšených úrokových sazeb, což zvýšilo její čisté úrokové výnosy (NII). Kromě toho zvýšená aktivita klientů na trzích zvýšila poplatky, protože objemy obchodů zůstaly zvýšené. To spolu s pokračující dynamikou v oblasti karetních obchodů v USA zvýšilo její výnosy.

Generální ředitelka Citigroup Jane Fraserová uvedla: „Treasury a Trade Solutions fungovaly na plné obrátky, protože klienti využívali naši globální síť, což vedlo k nejlepšímu čtvrtletí za posledních deset let. Volatilita obchodování pro nás nadále znamenala silnou aktivitu firemních klientů, což vedlo k 25% růstu tržeb v oblasti Markets.“

Výsledky Citi za 2. čtvrtletí překonaly odhady

Citigroup vykázala zředěný zisk ve výši 2,19 USD na akcii, což je výrazně více než konsensus 1,67 USD na akcii. Zisk však byl mnohem nižší než v předchozím roce, kdy činil 2,85 USD na akcii.

Zdroj: Bloomberg

Celkové tržby ve výši 19,64 miliardy dolarů navíc meziročně vzrostly o 11 % a překonaly odhady analytiků, kteří odhadovali 18,32 miliardy dolarů. Celkové tržby rovněž vykázaly mírný 2% nárůst oproti prvnímu čtvrtletí.

NII za 2. čtvrtletí ve výši 11,96 miliardy dolarů vzrostly meziročně o 14 % a o 10 % ve srovnání s 1. čtvrtletím roku 22. Zatímco neúrokové výnosy ve výši 7,67 miliardy USD vzrostly o 5 % oproti předchozímu čtvrtletí, ale sekvenčně poklesly o 8 %. Mezitím rezervy na úvěrové ztráty činily 1,27 mld. dolarů (náklad), zatímco ve srovnatelném období rozpuštění rezerv (výnos) činilo 1,07 mld. dolarů.

Wall Streets je ohledně Citi opatrně optimistický

Navzdory lepšímu čtvrtletnímu výsledku snížil analytik Jason Goldberg cílovou cenu pro akcie společnosti C na 64 USD z 67 USD a ponechal rating na úrovni Držet.

V situaci, kdy na trhu dochází k turbulencím, jsou akcie opatrně optimisticky hodnoceny na základě konsenzuálního hodnocení „mírně kupovat“, které je založeno na šesti „kupovat“, šesti „držet“ a jednom „prodávat“. Průměrná cílová cena společnosti Citigroup ve výši 57,54 USD znamená 15,1% potenciál růstu oproti současné úrovni. Akcie mezitím od začátku roku ztratily 19,3 %.

Zdroj: Shutterstock

Závěrečné myšlenky

Citigroup příjemně překvapila investory svým čtvrtletním výsledkem, zejména poté, co ostatní dvě banky „velké čtyřky“ nesplnily svá očekávání. Generální ředitel Fraser si je obzvláště jistý výkonností Citi v náročném makro a geopolitickém prostředí. „Náš tým dosáhl solidních výsledků a vzhledem k naší likviditě jsme v dobré pozici, abychom přečkali nejisté časy,“ poznamenala.

Během čtvrtletí banka vrátila akcionářům 1,3 miliardy dolarů ve formě dividend a zpětného odkupu akcií. Citi se může pochlubit aktuálním dividendovým výnosem ve výši 4,08 %, což je pro investory přesvědčivý argument.