Americký dolar se zastavil pod dvacetiletým vrcholem – Aussie vyskočil

Americký dolar se v úterý pohyboval těsně nad dvoutýdenním minimem, protože trhy snížily šance na zvýšení sazeb Federálního rezervního systému o celý procentní bod v tomto měsíci.

Australský dolar se vyšplhal zpět k pondělnímu týdennímu maximu na pozadí jestřábího obratu v komentářích rezervní banky země.

Sázky na supervelké uvolnění Fedu se minulý týden zvýšily poté, co údaje ukázaly, že americká inflace, která je již na čtyřicetiletém maximu, v červnu nadále zrychlovala. Někteří představitelé Federálního rezervního systému však tyto řeči rychle zchladili a páteční údaje ukázaly zmírnění spotřebitelských inflačních očekávání na nejnižší úroveň za poslední rok.

Obchodníci s futures kontrakty navázanými na krátkodobou úrokovou sazbu federálních fondů Fedu, kteří se přikláněli ke zvýšení úrokových sazeb o celý procentní bod na zasedání 26. a 27. července, přesunuli své sázky pevně ve prospěch zvýšení o 0,75 procentního bodu, přičemž kurz se naposledy pohyboval kolem 81 %.

Dolarový index – který poměřuje zelenou bankovku vůči šesti protějškům – zůstal beze změny na úrovni 107,46. To bylo méně než pondělní minimum 106,88, ale také daleko zpět od maxima 109,29 z minulého týdne, což je úroveň, která nebyla zaznamenána od září 2002.

EUR/USD – Zdroj: Autochartist

Euro, které je v dolarovém indexu měnou s největší váhou, kleslo o 0,13 % na 1,01305 USD, ale to poté, co si přes noc připsalo zhruba 0,6 % a druhý den zaznamenalo výrazné zisky. Ve čtvrtek se společná měna poprvé od prosince 2002 propadla až na 0,9952 USD, pod tlakem nejistoty ohledně zhoršující se krize v dodávkách energií v eurozóně.

Obchodníci jsou nervózní před čtvrtkem, kdy má po odstávce kvůli plánované údržbě opět začít proudit plyn plynovodem Nord Stream z Ruska do Německa. Ruský Gazprom (MCX:GAZP) v dopise ze 14. července, který v pondělí viděla agentura Reuters, vyhlásil vyšší moc na dodávky plynu do Evropy nejméně jednomu významnému odběrateli.

Navzdory nejistotě je Evropská centrální banka připravena ve čtvrtek poprvé za více než deset let zvýšit úrokové sazby. Oznámila změnu o 25 bazických bodů, ale kvůli vysoké inflaci někteří obchodníci tipují zvýšení o půl procentního bodu.

„Rovnováha rizik je nakloněna slabšímu euru (zatímco) cestou nejmenšího odporu pro americký dolar je pokračovat v trendu růstu kvůli špatnému výhledu globálního růstu,“ napsala v klientské zprávě analytička Commonwealth Bank of Australia (OTC:CMWAY) Carol Kongová s odkazem na roli dolaru jako bezpečného přístavu.

Jinde se kurz jenu pohyboval v blízkosti 24letého minima před čtvrtečním rozhodnutím Bank of Japan, přičemž centrální banka se v posledních dnech opakovaně zavázala k pokračujícímu ultra uvolněnému nastavení.

GBP/USD – Zdroj: Autochartist

Kurz dolaru se příliš nezměnil a pohyboval se na úrovni 138,055 jenu, tedy nedaleko čtvrtečního maxima 139,38, což je úroveň, která nebyla zaznamenána od září 1998.

Kurz libry se téměř nezměnil a činil 1,1954 USD poté, co přes noc klesl z pondělního týdenního maxima 1,2032 USD. Ve čtvrtek se poprvé od března 2020 propadla na 1,1761 USD, přičemž Británie čelí ostrému a rozporuplnému souboji o místo odvolaného premiéra Borise Johnsona.

Aussie se vyšplhala o 0,44 % na 0,6843 USD a v jednu chvíli se dotkla 0,68475 USD, čímž zmenšila rozdíl oproti maximu z předchozí seance na 0,6853 USD, což je nejvyšší hodnota od 11. července. Minulý čtvrtek se dostala až na 0,66825 USD, což byla nejslabší hodnota za více než dva roky.

Tvůrci politiky australské centrální banky Reserve Bank of Australia vidí potřebu dalšího zpřísnění politiky vedle nedávného zvýšení, protože úrokové sazby jsou stále příliš nízké na to, aby omezovaly inflační očekávání v podmínkách silného trhu práce, ukázal v úterý zápis z jejího zasedání z počátku tohoto měsíce.

„Bankovní rada RBA zvýšila intenzitu své rétoriky,“ napsal ekonom Westpac Bill Evans ve své výzkumné zprávě.

„Dalších 50 bazických bodů v srpnu se zdá být vysoce pravděpodobných.“