Binance dostala v Holandsku pokutu 3,4 milionu dolarů za nelegální činnost

Binance, největší kryptoměnová burza na světě, dostala v pondělí od nizozemské centrální banky pokutu 3,3 milionu eur (3,4 milionu dolarů) za to, že v Nizozemsku působila bez registrace.

Pokuta přišla po loňském varování De Nederlandsche Bank (DNB) ze srpna 2021, že společnost Binance nabízela v zemi kryptoměnové služby bez povolení.

Společnosti byla udělena pokuta kategorie 3 – nejpřísnější ze tří úrovní vymáhání ze strany DNB. Obvinění se pohybovalo na horní hranici z maximálního limitu 2 až 4 milionů eur, který může banka uložit „vzhledem k závažnosti a míře zavinění nedodržení předpisů“, uvedla DNB ve svém prohlášení.

K porušení došlo v „delším období“, uvedla centrální banka, které trvalo od 21. května 2020 nejméně do 1. prosince 2021. „Proto DNB považuje nedodržení pravidel za velmi závažné,“ uvedl regulátor.

Zdroj: Getty Images

DNB uvedla, že vzala v úvahu také velikost společnosti Binance a její „velmi významnou zákaznickou základnu v Nizozemsku“. Společnost je největší krypto burzou na světě, jejíž denní objem spotových obchodů podle údajů CoinGecko dosahuje 15,5 miliardy USD.

Společnost Binance podala 2. června odvolání proti pokutě, uvedla DNB.

Mluvčí Binance uvedl, že společnost doufá, že hádku hodí za hlavu, protože usiluje o získání nizozemské licence.

„Dnešní rozhodnutí znamená dlouho očekávaný obrat v naší probíhající spolupráci s nizozemskou centrální bankou,“ uvedl mluvčí prostřednictvím e-mailu.

„I když nesdílíme stejný názor na všechny aspekty rozhodnutí, hluboce respektujeme autoritu a profesionalitu nizozemských regulačních orgánů, které mají právo prosazovat předpisy podle svého uvážení.“

Zdroj: Reuters

Tento vývoj je v rozporu s nedávným posunem tónu společnosti Binance, který se týkal usmiřování s globálními regulačními orgány. Společnost Binance dříve fungovala do značné míry mimo parametry zákona, přičemž její generální ředitel Changpeng Zhao se často chlubil tím, že nemá žádné oficiální globální sídlo.

Od té doby se snaží stát se spíše přítelem než nepřítelem regulačních orgánů – zejména v Evropě, kde si zajistila licence ve Francii, Itálii a Španělsku.

Nizozemská pokuta byla zmírněna o 5 %, protože Binance požádala o registraci a během procesu byla „relativně transparentní“ ohledně svých operací, uvedla DNB. Centrální banka uvedla, že žádost Binance stále přezkoumává.