Bitcoin je podhodnocený, ale mějte připravenou dobrou strategii nákupu

Bitcoin je v současné době asi 54 % pod svou reálnou hodnotou založenou na poměru ceny a sítě.

Bitcoin (BTC-USD) se v době psaní tohoto článku pohybuje v rozmezí 21 tisíc dolarů, což představuje zhruba 70% pokles této volatilní komodity z historického maxima 68 978 dolarů. Na základě mého oceňovacího modelu se také nachází přibližně 54 % pod svou reálnou hodnotou.

Pro dlouholeté HODLery s investičním horizontem na několik desetiletí je to atraktivní doba pro investici nebo doplnění pozic. Ale pro ty s kratšími horizonty nebo pro ty, kteří chtějí alokovat kapitál strategickým způsobem DCA na základě toho, co nás může čekat v několika příštích čtvrtletích, by mohlo být rozumné vymyslet si herní plán založený na pravděpodobnostních výsledcích.

Soupis nákupní strategie

Moje výhledová nákupní strategie pro příštích několik čtvrtletí je založena na ocenění, pravděpodobnostním poklesu v současném makroprostředí a typické cenové akci BTC v závislosti na pohybu akciových trhů a manévrech centrálních bank.

Ocenění

BTC oceňuji pomocí svého vlastního modelu Price to Network, o kterém si můžete přečíst podrobnosti v mém článku Bitcoin Near Fair Value – Time to Buy z února 2022. V podstatě je hodnota BTC založena na velikosti jeho sítě, podobně jako je hodnota akcií založena na jejich tržbách, ziscích a cash flow.

Vlastní model oceňování bitcoinů – data zachycená 8/20 2022

Reálná hodnota k srpnu 2022 je podle modelu 46 570 USD. Než však nacouváme do kamionu, podívejme se zpět a dopředu, s ohledem na makroprostředí:

Důkazy, že recese je na obzoru

Zde je můj soupis předpovědí recese:

Výnosové spready 1-10 i 2-10 Treasury jsou od června nebo července 2022 záporné; tyto inverze správně předpověděly posledních 7 recesí v USA. Ano, technicky by se dalo říci, že jsme měli několik záporných čtvrtletí, takže dobrá práce výnosové křivky, ale obecně se recese projeví až po značném množství měsíců po inverzi.

Zdroj: Getty Images

Šoky v cenách ropy mají tendenci zvyšovat pravděpodobnost recese, zejména pokud na ně Fed reaguje zvýšením sazeb. Ceny ropy jsou v současné době mírně pod úrovní, na které by fundamentálně měly být, což je sekundárně způsobeno obavami obchodníků souvisejícími s recesí a uvolňováním SPR a spojenců USA. Vzhledem k tomu, jak výrazně ropa v posledních 12 měsících poháněla inflaci, přičemž trh dluhopisů ji pevně objímal, a že její cena by mohla zůstat zvýšená i uvnitř recese, to svědčí o tom, že Fed bude jednat jestřábím způsobem, tedy za tím, co je třeba.

Příliš agresivní zvyšování sazeb ze strany Fedu je klasickým spouštěčem recese. Důvěryhodnost Fedu je v současnosti v sázce a oni vědí, že jakmile se situace zadrhne, inflace se potlačuje mnohem hůře, takže pravděpodobně budou příliš agresivní i tentokrát. Představitelé Fedu signalizují, že k potlačení inflace může být nutná vyšší nezaměstnanost; a nezaměstnanost je bohužel silně zaostávajícím ekonomickým ukazatelem, pokud jde o zdraví ekonomiky. Než Fed začne pozorovat, že nezaměstnanost tiká vzhůru, a bude moci vyhlásit vítězství, už dávno něco porušil a pravděpodobně na to zareaguje i trh. Dále v zákulisí pravděpodobně cítí neoficiální politický tlak, aby sundali i inflaci.

Fed nemá dobré zkušenosti s měkkým přistáním. Ze 13 novodobých inflačních strašáků se Fedu podařilo měkké přistání pouze třikrát, a to v letech 1965, 1984 a 1994. Takže empiricky je tu tak 75% šance na tvrdé přistání po kampani na zvýšení sazeb.

Model newyorského Fedu v současnosti udává šanci na recesi (tvrdé přistání) v USA na 80 %, přičemž šance na měkké přistání je 10 %. To je v podstatě ve shodě s historickými údaji. Mimochodem, měkké přistání (4 z 10 čtvrtletí jsou pozitivní růst) nezní tak skvěle. Tvrdé přistání nastane, když alespoň jedno čtvrtletí z následujících deseti vykáže -1% anualizovaný tisk HDP.

Již nyní vidíme, že forwardové ukazatele jako bydlení a nové regionální zakázky ISM klesají. (Abychom byli spravedliví, čísla z 18. srpna ukazují potenciální začínající oživení v oblasti nových zakázek; je třeba je sledovat).

Zdroj: Unsplash

Jak se chovají medvědí trhy v souladu s recesí?

Vzhledem k tomu, že se po roce 2017 do prostoru BTC pouští stále více institucionálních kupců, vidíme, že komodita častěji reaguje na akciový trh, a proto jsme povinni předpovídat akciové cenové akce, abychom získali představu o tom, kam by se BTC mohl v nejbližší době ubírat. BTC také reaguje na rozvahu Fedu a je vysoce korelován s globální peněžní nabídkou, ale na to se podíváme později.

Je běžné, že medvědí trhy spojené s recesí hostí řadu úlevných rally. Při zkoumání těchto úlevových rallye na indexu S&P 500 pro medvědí trhy spojené s recesí v letech 1969 až 2008 vidíme, že pro rallye, které mají zisk 7 % a více, průměrná rallye vlastnila zisk 11,1 %, byla dlouhá 53 dní a průměrný počet těchto rallye na jednu recesi byl 2,5 dne. Pokud se vrátíme v historii dále do roku 1929, pak v průměru recesní medvědi hostili 4 rallye před závěrečným propadem (viz rychlá lekce historie trhu od Dividend Sensei, v horní části jeho článku My, Oh My, 7 High-Yield Dividend Aristocrat Strong Buys).

Nacházíme se v současné době v úlevné rallye, nebo jsme zahájili novou býčí sérii? Při použití osmibodového systému, založeného na kritériích, která jsem vyplnil v tabulkách níže, a dále přidáním průměrného počtu rallye na jednoho recesního medvěda jako prahové hodnoty, získává naše současná situace skóre 1 z 8, což signalizuje, že je stále pravděpodobnější, že nový býčí trh ještě nezačal.