Chcete si pořídit svůj úplně první kousek Bitcoinu? Poradíme vám, jak na to

Bitcoin si můžete koupit za peníze v klasické státní měně zvané FIAT. Ačkoli se hodnota bitcoinu nejčastěji uvádí v amerických dolarech, můžete samozřejmě na bitcoin převést jakoukoli celosvětově uznávanou měnu. Způsobů, jak získat bitcoin, je několik, pojďme se tedy podívat na několik základních.

Automaty na bitcoiny

Takzvané bitcoinové automaty jsou podobné klasickým bankomatům a v České republice jich je mnoho. Zde můžete snadno vyměnit své peníze přímo za bitcoiny. Tuto variantu však nedoporučujeme, protože je zde pro jednoduchost a možnost nákupu v Kč zpoplatněna, například až 15 %.

Internetové směnárny

Tento způsob nákupu BTC se zdá být nejjednodušší a také nejlevnější. Pro nákup bitcoinů přes internet si stačí založit účet u některé z internetových směnáren (např. Coinmate). Zde si na zřízený účet pošlete svou tradiční měnu, například Coinmate podporuje i CZK, a poté ji vyměníte za BTC.

Zdroj: Reuters

Po nákupu bitcoinů na jakékoli online burze máte dvě možnosti. Můžete si tam své bitcoiny ponechat, nebo je převést na bezpečnější místo.
Pointa je v tom, že online burzy se stále častěji stávají cílem hackerů, kteří si chtějí vaše bitcoiny přivlastnit. A získat své peníze zpět je pak v podstatě nemožné.

O bezpečném uložení bitcoinů si povíme více později, ale zatím jen vězte, že peněženky se dělí na softwarové a hardwarové. Obecně platí, že hardwarové peněženky (nejznámější jsou český Trezor a francouzský Ledger) nelze hacknout bez fyzického zařízení a speciálního seedu (klíče založeného na kombinaci slov).

Naproti tomu ty softwarové se používají mnohem pohodlněji a doporučují se zejména těm, kteří chtějí se svými kryptoměnami nakládat na denní bázi. Opět však varujeme: mince přímo na burze nebo směnárně uchovávejte opravdu jen tehdy, pokud je chcete někam poslat, pokud jde o malé částky nebo pokud je máte například na obchodování.

Zdroj: Reuters

Cena bitcoinu

Nemusíte se bát, že byste si museli koupit alespoň jeden celý bitcoin. Ne každý si ho v dnešní době, kdy cena bitcoinu přesahuje 40 000 dolarů, může dovolit a opravdu to není potřeba. Bitcoin se totiž dělí na menší části, tzv. satoshi, přičemž 1 satoshi (zkráceně sat) se rovná jedné miliontině bitcoinu, takže 1 sat = 0,00000001 BTC. Za bitcoin tedy můžete směnit 50 korun nebo i mnohem méně. Pokud jde o cenu bitcoinu, je třeba poznamenat, že je velmi volatilní, a proto se často mění. Cena bitcoinu se může během jediného dne změnit až o jedno až deset procent.

Kryptoměny, jako je bitcoin, mohou zažívat denní (nebo dokonce hodinovou) volatilitu cen. Stejně jako u jakéhokoli jiného druhu investice může volatilita vyvolat nejistotu, strach z promeškání nebo strach z účasti vůbec. Jak při kolísání cen zjistit, kdy nakupovat?
V ideálním světě je to jednoduché: nakupovat nízko, prodávat vysoko. Ve skutečnosti se to snáze řekne, než udělá, a to i pro odborníky. Namísto snahy „načasovat trh“ používá mnoho investorů strategii zvanou průměrování nákladů na dolar (neboli „DCA“), která snižuje dopad tržní volatility tím, že do aktiva – například do kryptoměn, akcií nebo zlata – investuje pravidelně menší částku.

DCA může být správnou volbou v případě, že někdo věří, že se jeho investice dlouhodobě zhodnotí (nebo zvýší svou hodnotu), a na cestě k tomu zažívá cenové výkyvy.

Co je to DCA?

DCA je dlouhodobá strategie, kdy investor pravidelně nakupuje menší množství aktiva po určitou dobu bez ohledu na jeho cenu (například investuje 100 dolarů do Bitcoinu každý měsíc po dobu jednoho roku, místo 1200 dolarů najednou). Jejich plán DCA se může v průběhu času měnit a – v závislosti na jejich cílech – může trvat jen několik měsíců nebo mnoho let.

Zdroj: Getty Images

Jaké jsou výhody DCA?

DCA může být efektivní způsob, jak vlastnit krypto bez notoricky známé obtížné práce s časováním trhu nebo rizika, že nevědomky použijete všechny své prostředky na investování „jednorázově“ v době největšího rozmachu.
Klíčem je výběr dostupné částky a pravidelné investování bez ohledu na cenu aktiva. To má potenciál „zprůměrovat“ náklady na nákupy v průběhu času a snížit celkový dopad náhlého poklesu cen na daný nákup. A pokud ceny klesnou, mohou investoři DCA pokračovat v nákupu podle plánu s potenciálem získat výnosy, jakmile se ceny zotaví.