Bitcoin: Horší ani lepší to zatím být nemůže – pojďme si teď říct proč…

Vzhledem k tomu, že bitcoin testuje oblast 20 000 USD, se níže podíváme na klíčové oblasti podpory.

Bitcoin (BTC-USD) se po pátečních medvědích poznámkách Jeroma Powella v Jackson Hole krátce propadl pod 20 000 USD. Širší trh s kryptoměnami během víkendu také zaznamenal oslabení, ale od té doby se dobře zotavil.

Zdá se mi, že současný výhled a očekávání jsou velmi medvědí, což se jeví jako býčí indikátor. Čím více lidí očekává, že se situace zhorší, tím spíše se dočkáme býčího překvapení.

Bitcoin se obchoduje poblíž svých nedávných minim na úrovni 17 500 USD a pod nimi máme silnou podporu. Mluvím o „vyrovnané ceně“ a „ceně delta“. S tím, co bylo řečeno, on-chain Data také naznačují, že zájem o Bitcoin je stále nízký, takže typický býčí běh Bitcoinu není pravděpodobný po dobu několika měsíců.

Zdroj: Shutterstock

Makro výhled

Skutečnost je taková, že v Jackson Hole mnoho skutečných nových informací nezaznělo, ale trh se nechal ukolébat „přesvědčivostí“ Powellova projevu, který zdůraznil, že zkrocení inflace je prioritou číslo jedna, a to i na úkor zaměstnanosti.

Očekávání vyšších sazeb se zvýšila, což je vidět na futures na Fed Funds. Je zřejmé, že většina z nich očekává, že úrokové sazby budou stoupat i v roce 2023 a že inflace bude ještě nějakou dobu horká.

To se však výrazně liší od mé prognózy a také od prognózy, kterou v tomto nedávném článku uvedla společnost Morningstar. Preston Caldwell, vedoucí ekonomického oddělení společnosti Morningstar pro USA, se domnívá, že sazby budou do konce roku 2023 na úrovni 1,75 %.

Má také odlišný pohled na inflaci, resp. její absenci. Preston se domnívá, že inflace v roce 2023 ve skutečnosti nepřekročí 2 %, a já s ním souhlasím ze dvou hlavních důvodů.

Za prvé, inflační tlaky a nerovnováha mezi nabídkou a poptávkou se nyní řeší. To se projeví v příštím roce v kombinaci se zpomalující poptávkou v důsledku zpomalení globálního růstu.

Důležitější však je, že je v povaze Federálního rezervního systému podceňovat důsledky svých kroků a skutečnost, že změna od politiky obvykle trvá měsíce, než se projeví. Podcenili inflační tlak, který vytvořili během uvolnění měnové politiky během pandemie, a nyní podceňují účinek současného zpřísnění.

Závěrem: dokonalý recept na býčí rok 2023 pro krypto a riziková aktiva obecně.

Podpora níže

S nedávným pullbackem bitcoinu nám trh nabízí další skvělou příležitost k akumulaci poblíž nedávných minim, a i když ta budou prolomena, máme podporu nedaleko pod nimi.

Výše vidíme tři klíčové úrovně podpory. Nejnižší úroveň, kterou jsme stanovili v červnu, vyrovnanou cenu a cenu Delta. Pojďme si vysvětlit poslední dvě jmenované. (Data získána z webu woobull.com)

Vyrovnanou cenu získáme tak, že vezmeme realizovanou cenu a odečteme převedenou cenu. Realizovaná cena je průměrná cena, za kterou byl každý bitcoin naposledy nakoupen, a o této ceně jsem obšírně hovořil zde.

Zdroj: Unsplash

Co je však Převedená cena?

Převedená cena bere součet zničených mincovních dnů a dělí jej stávající nabídkou bitcoinů a dobou, po kterou byly v oběhu. Hodnota Převedené ceny se pak vynásobí číslem 21. Nezapomeňte, že vždy může být vytěženo pouze 21 milionů bitcoinů.

Zdroj: ČSÚ, s. r. o: LookintoBitcoin

Vyvážená cena se v současné době pohybuje na úrovni zhruba 16 700 dolarů.

Pak tu máme Delta cenu, která také bere Realizovanou cenu, ale odečítá Průměrný Cap, který lze definovat a vypočítat následovně.

Jedná se o „navždy“ klouzavý průměr Market Cap. Kumulativní součet denních hodnot Market Cap dělený stářím trhu ve dnech.

Zdroj: Woobull

Na Delta Cap je zajímavé, že v minulosti působil jako poslední linie podpory v hloubce medvědích trhů BTC.

Jak vidíme, máme zde několik velmi jasně definovaných linií v písku, díky kterým je obchodování nebo zahájení pozice v Bitcoinu o něco snazší.

Ne tak rychle

Vzhledem k tomu, co bylo řečeno, i když považuji Bitcoin za subjekt, který potenciálně dosáhl svého dna nebo je k tomu velmi blízko, máme před sebou ještě dlouhou cestu, než vstoupíme do plnohodnotného býčího běhu. Existují pro to dva klíčové důvody.

Za prvé, a jak jsem již zmínil, cyklus Bitcoinu.

V celé historii Bitcoinu můžeme pozorovat momenty býčích běhů, medvědích korekcí a konsolidací. Podle aktuálního bodu cyklu, ve kterém se nacházíme, tedy 567 dní od dalšího půlení, bychom se měli nacházet v modré zóně, kde se cena Bitcoinu nějakou dobu konsoliduje/pomalu mele nahoru.

Tuto myšlenku podporuje nedávná analýza na řetězci, která ukazuje, že zájem maloobchodníků je navzdory vyšším cenám Bitcoinu v posledních několika měsících stále utlumený. V tomto díle nám Glassnode ukazuje, že Nové adresy peněženek a Objem převodů v posledních dvou měsících stagnují/klesají.

Za normálních okolností by se dalo očekávat, že zájem o BTC s růstem ceny poroste, ale to se nestalo. V této části cyklu jsme stále velmi brzy a musí uplynout více času, než budou maloobchodní obchodníci připraveni znovu naskočit, což je nezbytné k tomu, aby cena BTC dosáhla nových historických maxim.