Investoři čekají na údaje o evropské inflaci a americkou zprávu ADP

Trhy zůstávají uprostřed týdne relativně klidné, protože investoři čekají na údaje o inflaci v eurozóně. V druhé polovině dne bude v rámci amerického ekonomického dokuemntu představena nová zpráva ADP o zaměstnanosti v soukromém sektoru. V časných ranních hodinách v Evropě futures na americké akciové indexy rostou o více než 0,5 % a výnosy desetiletých amerických státních dluhopisů se drží na stabilní úrovni kolem 3,1 %. Poté, co v úterý uzavřel druhý den po sobě prakticky beze změny, se dolarový index nadále pohybuje do strany pod úrovní 109,00.

Dříve během dne údaje z Číny ukázaly, že výrobní index PMI NBS v srpnu vzrostl na 49,4 bodu z červencových 49 bodů. Kromě toho nevýrobní PMI dosáhl hodnoty 52,6, čímž překonal očekávání trhu ve výši 52,6. Navzdory optimistickým údajům šanghajský kompozitní index naposledy ztratil téměř 1 % na denní bázi. Investoři se stále více obávají dlouhodobého zpomalení čínské ekonomiky poté, co se úřady rozhodly zavést přísnější omezení související s koronavirem ve městech včetně Shenzenu, Chengdu a Dalianu.

Měnový pár EUR/USD se v úterý dokázal udržet nad paritou a zaznamenal malé denní zisky. Očekává se, že roční harmonizovaný index spotřebitelských cen (HICP) v eurozóně v srpnovém bleskovém odhadu vzroste na 9 % z červencových 7,9 %. Několik tvůrců politiky Evropské centrální banky (ECB) vyjádřilo ochotu zvážit v září zvýšení úrokových sazeb o 75 bazických bodů a pomohlo tak společné měně udržet si odolnost vůči svým konkurentům. Mezitím se v souvislosti s třídenním odstavením plynovodu Nord Stream z důvodu údržby zcela zastavil tok plynu do Evropy a futures na zemní plyn v dopoledních hodinách v Evropě vzrostly až o 5 %. V době psaní tohoto článku se EUR/USD obchodoval mírně výše na úrovni 1,0020.

EUR/USD – Zdroj: Autochartist

Vzhledem k tomu, že ceny ropy v úterý klesly o téměř 5 %, pár USD/CAD nabral býčí momentum a vyšplhal se až do oblasti 1,3100, než se ve středu dostal do konsolidační fáze pod touto úrovní. Kanadský statistický úřad později během seance zveřejní údaje o hrubém domácím produktu (HDP) za druhé čtvrtletí, které by měly ukázat, že kanadská ekonomika ve druhém čtvrtletí rostla anualizovaným tempem 4,5 %.

GBP/USD v úterý zaznamenal nejnižší denní závěr od března 2020 na úrovni 1,1655. Na počátku středy pár část svých denních ztrát smazal, ale nadále se obchoduje pod úrovní 1,1700.

USD/JPY se po úterním neúspěšném pokusu o prolomení hladiny 139,00 začal rozpínat směrem dolů. V evropském dopoledni se pár obchoduje v záporném teritoriu pod úrovní 138,50. „Bank of Japan se na červencovém zasedání rozhodla zachovat příklon k uvolněné měnové politice, doufám, že na zářijovém zasedání projedná, zda by v tom měla pokračovat na základě údajů, které jsou v té době k dispozici,“ uvedl dříve během dne člen měnověpolitické rady BOJ Junko Nakagawa.