Euro stoupá nejvíce za posledních šest měsíců. Švédská koruna se nezměnila

Euro stoupá nejvíce za posledních šest měsíců díky jestřábímu projevu ECB

Euro vzrostlo vůči dolaru nejvíce za posledních šest měsíců poté, co jeden z tvůrců politiky Evropské centrální banky prohlásil, že k omezení inflace bude zapotřebí další zvýšení úrokových sazeb, a protože rostoucí chuť k riziku omezila poptávku po dolarech.

Společná měna v pondělí vzrostla vůči zelené bankovce až o 1,6 %, což je nejvíce od března. Prezident Bundesbanky Joachim Nagel uvedl, že centrální banka musí přijmout další jasné kroky, pokud se inflační situace nezmění. ECB minulý týden zvýšila svou klíčovou sazbu o bezprecedentních 75 bazických bodů, čímž snížila úrokový diferenciál s Federálním rezervním systémem.

K těmto krokům došlo v prostředí širokého oslabení dolaru, přičemž ukazatel síly zelené bankovky agentury Bloomberg klesl na nejslabší úroveň za téměř dva týdny. Euro se obchodovalo až na úrovni 1,0198 USD. Rozšířilo také zisky vůči libře, když v jednu chvíli vzrostlo na nejvyšší hodnotu od února 2021 na 87,22 pence.

„Vidíme, že úleva v cenách akcií a nedávná široká korekce dolaru pokračují i v tomto týdnu, protože trhy sledují krátkodobý vrchol jestřábího postoje centrálních bank a pozice jsou relativně defenzivní,“ napsali stratégové Citigroup ve zprávě klientům.

Technický výhled EUR/USD – Zdroj: Autochartist

Podle dvou evropských obchodníků pondělní pohyb zastihl obchodníky nepřipravené, spouštěl stop loss a umocňoval růst společné měny. Trh byl odhodlaně medvědí, pokud jde o výhled eura, protože Rusko pokračuje v omezování dodávek plynu do regionu, což podněcuje inflaci a zvyšuje vyhlídky na recesi.

Obchodníci budou v pondělí očekávat další záchvěv potenciálních jestřábích řečí v ECB, kde má vystoupit členka Výkonné rady ECB Isabel Schnabelová. Trhy budou také sledovat údaje o inflaci v USA za srpen, které budou zveřejněny v úterý a které by podle průzkumu agentury Bloomberg mezi ekonomy měly ukázat zpomalení růstu cen. To by mohlo dále oslabit zisky dolaru tím, že by se snížila potřeba agresivního zvyšování sazeb.

„Zdá se, že klienti zcela všeobecně očekávají zpomalení amerického CPI a že jsme již viděli vrchol,“ řekl Jordan Rochester, měnový stratég společnosti Nomura International Plc. „Otázkou nyní je, jak pomalu bude klesat, protože většina ukazatelů naznačuje prudký pokles inflačních tlaků v USA.“

Švédskou korunu nezaskočila nejistota kolem nové vlády

Nedělní parlamentní volby ve Švédsku, v nichž pravicový blok těsně vede o jedno křeslo nad vládnoucí stranou a jejími spojenci, zatím neměly vliv na kurz koruny, která se obchodovala bez větších změn na úrovni 10,67 za euro.

Měna země se v letošním roce propadla o téměř 14 % vůči dolaru a o téměř 4 % vůči euru v důsledku širokého výprodeje rizikových aktiv.

Dále se však mohou objevit politická rizika. Zatímco vítězství pravice se v tuto chvíli zdá být pravděpodobné, sestavení nové vlády bude „obtížný a zdlouhavý proces“, uvedli ve své poznámce analytici Swedbank Knut Hallberg a Glenn Nielsen.

Technický výhled USD/SEK – Zdroj: Autochartist

Podle analytiků složitý proces sestavování nové vlády nezvýší rizikové prémie u švédských aktiv, ale „nová vláda, která nedokáže řešit společenské problémy a zlepšit růstový potenciál, by nakonec mohla mít v dlouhodobém horizontu negativní dopad na trh“.

Jinde na trzích švédské státní dluhopisy většinou klesaly a sledovaly širší pohyby mezi evropskými kolegy. V oblasti akcií vedla ve Stockholmu k růstu školská skupina AcadeMedia AB a mezi nejúspěšnější patřily také společnosti Ambea AB a Humana AB poskytující zdravotní péči. Tyto pohyby přicházejí v době, kdy strana sociálních demokratů uvažuje o zavedení limitů pro odvětví financovaná daňovými poplatníky, včetně omezení výplaty dividend.

Konečný výsledek voleb se očekává až ve středu, ale podle ekonoma společnosti Nordea Gustava Helgessona bude mít Švédsko pravděpodobně další „slabou menšinovou vládu“.

Robert Bergqvist, hlavní ekonom banky SEB, říká, že zatímco koruna se mění jen málo, ekonomická situace vyžaduje synchronizovanou fiskální a měnovou politiku.