Společnosti s potenciálem růstu: Carvana a Newmont Corporation

Carvana je příliš levná na to, abychom ji ignorovali, a může se zdvojnásobit, říká Piper Sandler v upgradu

Podle společnosti Piper Sandler je možná čas na nákup akcií společnosti Carvana.

Analytik Alexander Potter zvýšil doporučení pro online prodejce ojetých automobilů z neutral na overweight s tím, že akcie jsou příliš levné na to, aby byly ignorovány, a mohou se ze současné úrovně zdvojnásobit.

„Než se dostaneme k pointě, upozorňujeme, že ano, jsme si vědomi toho, že ceny ojetých vozidel klesají. Víme, že rostoucí úrokové sazby jsou rizikem, a víme, že bankrot je reálnou možností. Ale CVNA má nyní desetinu hodnoty, kterou měla před 12 měsíci, a po provedení podrobné analýzy citlivosti (strany 7-16) si myslíme, že mnoho realistických scénářů naznačuje, že CVNA je hrubě podhodnocená,“ napsal Potter v nedělní poznámce.

Zdroj: Getty Images

„CVNA může snadno pokračovat v poklesu, ale s tak velkým potenciálem růstu si myslíme, že by investoři měli zvážit vlastnictví alespoň části CVNA,“ dodal analytik.

Akcie se letos propadly o 84 % a o 89 % oproti svému 52týdennímu maximu, protože Carvana zrychlila růst právě ve chvíli, kdy spotřebitelská poptávka začala zpomalovat. Carvana v loňském roce nakoupila rekordní počet vozidel v očekávání větší poptávky.

Cílová cena 73 USD je přibližně 99,3 % nad úrovní, kde akcie v pátek uzavřely na 36,62 USD. V pondělním předobchodním období akcie vyskočily o téměř 6 %.

Newmont může vyskočit o 20 %, protože nové projekty těžaře zlata jsou hnacím motorem růstu, tvrdí Goldman Sachs

Podle Goldman Sachs jsou akcie těžební společnosti Newmont na „atraktivním vstupním bodě“ a mohou vyskočit o více než 20 %.

Analytička Emily Chiengová zahájila sledování Newmontu s nákupním ratingem a uvedla, že akcie se po letošním poklesu o 30 % zdají být podhodnocené a že společnost má v přípravě nové rozvojové projekty, které mohou zvýšit růst.

„Nedávná nedostatečná výkonnost představuje atraktivní vstupní bod pro nízkorizikového producenta zlata, který zajišťuje růst objemu,“ napsala Chiengová v pondělní zprávě.

Zlaté akcie v uplynulém roce podle poznámky obecně zaostávaly jak za komoditou, tak za širším trhem. Těžební společnosti těžící zlato se potýkají s rostoucími úrokovými sazbami, silnějším dolarem a také s větší nákladovou inflací.

Zdroj: Getty Images

Přesto analytik tvrdí, že existují „taktické příležitosti“, jak se do akcií zlatých společností znovu vrhnout, protože kapitálové výnosy, růst produkce a rozšiřování marží mohou některé společnosti odlišit a pomoci jim překonat komoditu i trh.

Analytik dále poznamenal, že Newmont nabízí nejvyšší dividendový výnos mezi firmami v jeho pokrytí drahých komodit, přibližně 5 % oproti 3 % v průměru. Chieng uvedl, že do ceny akcií jsou započítány obavy z rostoucích kapitálových výdajů na vývoj a zpoždění projektů.

„Vidíme nadprůměrný růst produkce do roku 2026E se spuštěním rozvojových projektů včetně Ahafo North, Tanami Expansion 2 a Yanacocha Sulfides v příštích 2-4 letech,“ dodal Chieng.

Dvanáctiměsíční cílová cena 53 USD znamená 22,8% nárůst oproti ceně, na které akcie v pátek uzavřely na 43,17 USD. V pondělním předobchodním období akcie vzrostly o 1,8 %.