Příběh společnosti T-Mobile, která je vzácnou akcií, se právě stal ještě lepším

Je vzácné vidět technologickou nebo telekomunikační akcii, která by v roce 2022 výrazně nepoklesla, ale T-Mobile (TMUS) se tomu vzepřel a odměnil akcionáře pěkným 25% ziskem za celý rok.

A nejen to, společnost právě učinila oznámení, které by mohlo podpořit ještě větší růst.

Každá technologická akcie, která v tomto roce vzrostla, pravděpodobně zažila nějaký zvrat nebo zvláštní situaci, která jí umožnila vzdorovat gravitaci trhu, a T-Mobile je takovým příkladem. Společnost si nadále udržuje vedoucí postavení v oblasti budování 5G ve středním pásmu poté, co se počátkem roku 2020 ujala vedení akvizicí společnosti Sprint a jejího spektra ve středním pásmu.

V roce 2022 T-Mobile nadále získával podíl na trhu před konkurencí a zároveň využíval synergie nákladů plynoucí z dohody se společností Sprint. Při nedávném zveřejnění výsledků za druhé čtvrtletí vedení společnosti zvýšilo svůj cíl synergií pro letošní rok na 5,4 až 5,6 miliardy dolarů, protože ukončí provoz zbývající starší sítě Sprint a převede zbývající zákazníky Sprintu do sítě T-Mobile.

Zdroj: Getty Images

Mezitím se zdá, že náskok T-Mobile v pokrytí středním pásmem 5G začíná mít u zákazníků vliv, protože si stále více lidí pořizuje telefony 5G. T-Mobile získal v minulém čtvrtletí více než 1,7 milionu nových čistých zákazníků, čímž se dostal do čela odvětví. Zároveň poprvé v historii zaznamenal nižší odliv zákazníků než Verizon (VZ). Navíc, ačkoli T-Mobile tradičně patří k levnějším značkám, stále více lidí u něj přechází na prémiový tarif Magenta Max, což vedlo k nejlepšímu růstu postpaid ARPU (průměrný příjem na uživatele) za posledních pět let na 48,96 USD měsíčně.

T-Mobile také pokračuje v získávání zákazníků bezdrátového širokopásmového připojení, čímž narušuje území velkých kabelových společností. V minulém čtvrtletí získal T-Mobile 560 000 nových čistých zákazníků širokopásmového připojení a právě oznámil rozšíření svých bezdrátových širokopásmových služeb 5G na severovýchodě Spojených států.

A nyní 60 miliard dolarů pro akcionáře

Na rozdíl od ostatních velkých telekomunikačních společností nevyplácí T-Mobile dividendy, ale soustředí se na integraci společnosti Sprint, která vyžaduje počáteční investice, a na splácení dluhu. Ve čtvrtek však T-Mobile vydal formulář 8-K, ve kterém oznámil, že jeho představenstvo schválilo nový program zpětného odkupu akcií v hodnotě 14 miliard USD.

Zdroj: Unsplash

Vedení společnosti již dříve oznámilo plán na zpětný odkup akcií v hodnotě 60 miliard dolarů v letech 2023 až 2025, ale zdá se, že integrace společnosti Sprint je před plánem a blíží se k závěrečné fázi, což uvolní hotovost pro zpětný odkup. Takže i když počáteční povolení, které potrvá do září příštího roku, může být menší, než se někteří domnívali, začíná také dříve. Za předpokladu, že T-Mobile bude i nadále získávat čisté přírůstky, jeho volný peněžní tok by se měl výrazně zvýšit.

Částka 14 miliard dolarů představuje 7,6 % současné tržní kapitalizace společnosti T-Mobile v těchto cenách a tříletý plán ve výši 60 miliard dolarů by představoval přibližně třetinu její celkové tržní kapitalizace. Vzhledem k tomu, že Deutsche Telekom (DTEGY) vlastní 48,4 % akcií T-Mobile a Softbank (SFTB.Y) další 3 %, představuje 60 miliard USD při těchto cenách dvě třetiny veřejně obchodovaných akcií T-Mobile.

Pokud tedy Deutsche Telekom a Softbank akcie neprodají, mohlo by vyřazení takového množství akcií zvýšit cenu akcií mnohem více – za předpokladu, že provozní výsledky T-Mobile zůstanou tak dobré. Takže i když jsou tyto telekomunikační akcie „defenzivní“, nepočítal bych s ještě větším růstem, jakmile se tento nový odkup rozběhne.

Zdroj: Unsplash

Výhled do budoucna

Telekomunikační a kabelové společnosti si v těchto dnech vzájemně zasahují do území, tradiční kabelové společnosti nyní nabízejí mobilní plány v balíčku se svými širokopásmovými a kabelovými nabídkami a 5G nyní otevírá bezdrátové širokopásmové připojení pro telekomunikační společnosti, aby mohly jít po velkém kabelu. Vzhledem k tomu, že každý z těchto sektorů zasahuje na území toho druhého, je těžké přesně určit, kdo v tomto novém konkurenčním prostředí zvítězí.

Nakonec se rozhoduje podle hodnoty. A protože T-Mobile má celostátní pokrytí, náskok ve středním pásmu 5G před ostatními telekomunikačními operátory, v kombinaci s výhodnou cenou a dalšími výhodami pro zákazníky „Un-carrier“, vypadá to, že by T-Mobile mohl v tomto závodě nějakou dobu vést.