Co je Bitcoin Cash? A proč hraje důležitou roli v historii Bitcoinu a krypta

Bitcoin Cash byl hard fork Bitcoinu. K rozdělení došlo v roce 2017 a od té doby se Bitcoin Cash stal jednou z největších kryptoměn, které z Bitcoinu vznikly. Provedl řadu nenápadných, ale významných změn, aby se od Bitcoinu odlišil, a to větší velikost bloků a rychlejší časy transakcí.

Bitcoin byl navržen tak, aby jej nemohla ovládat žádná skupina nebo osoba. Decentralizovaný design bitcoinu má mnoho výhod, ale situace se může zkomplikovat, když se komunita neshodne na nejlepším postupu.

Takové neshody vedly k více než 100 forkům Bitcoinu.

Ne všechny tyto forky vedly ke vzniku nových sítí, ale z těch, které se tak staly, je Bitcoin Cash pravděpodobně nejznámější.

Co je to Bitcoin Cash?

Bitcoin Cash je upravená verze Bitcoinu, která běží na vlastní blockchainové síti. Funguje téměř stejně jako Bitcoin, ale je zde několik zásadních rozdílů.

Zdroj: Dmitry Demidko na Unsplash

Největším rozdílem je velikost bloku, neboli kolik informací o transakcích může jeden blok v každém řetězci zpracovat.

V síti Bitcoin má každý blok velikost 1 MB. Bezprostředně po forku Bitcoin Cash byla velikost bloku Bitcoin Cash 8 MB, tedy osmkrát větší než v síti Bitcoin. V květnu 2018 Bitcoin opět zvětšil velikost bloku, tentokrát na 32 MB.

To znamená, že Bitcoin Cash nyní dokáže zpracovat 32krát více informací na blok než Bitcoin. V důsledku toho jsou transakce v Bitcoin Cash zpravidla rychlejší a mají nižší poplatky. Bezpečnost však může být v síti Bitcoin Cash nižší, protože na těžbu každého bloku Bitcoin Cash jde méně těžebního výkonu.

Kdo ho vynalezl?

S nápadem na Bitcoin Cash přišla skupina vývojářů Bitcoinu. Osobou, která je dnes s touto měnou spojena nejpříměji, je však Roger Ver, jeden z prvních osvojitelů Bitcoinu a investor.

Stručná historie

Červen 2017 – Skupina vývojářů a těžařů Bitcoinu předložila návrh nazvaný Bitcoin ABC, který chtěl zvýšit velikost bloku.Červenec 2017 – Ne všichni s navrhovanou změnou souhlasili.Srpen 2017 – Došlo k hard forku Bitcoinu, což vedlo ke vzniku Bitcoinů a Bitcoin Cash.Březen 2018 – Platby v Bitcoinu Cash přijímány na platformě BitPay.Květen 2018 – Bitcoin Cash zvýšil velikost bloku z 8 MB na 32 MB.Listopad 2018 – Bitcoin Cash prošel dalším hard forkem, čímž vznikly Bitcoin Cash a Bitcoin SV.Listopad 2020 – Bitcoin Cash se potřetí forknul, tentokrát na Bitcoin Cash Node (BCHN) a Bitcoin Cash ABC (BCHA), a Bitcoin Cash Node se dále nazýval Bitcoin Cash (BCH).Červen 2021 – Byl spuštěn SmartBCH, sidechain Bitcoin Cash.

Co je na něm tak zvláštního?

Bitcoin Cash má mnoho stejných funkcí jako Bitcoin, ale má rychlejší transakční časy a nižší poplatky. I když je Bitcoin možná známější, Bitcoin Cash má své příznivce, kteří věří, že Bitcoin Cash je blíže původnímu účelu a vizi projektu Bitcoin.

Zdroj: Unsplash

Jak Bitcoin Cash vzniká?

Bitcoin Cash, protože má stejné zázemí jako Bitcoin, se vyrábí stejným způsobem. Těžaři soutěží v řešení složitých matematických hádanek prostřednictvím procesu proof-of-work.

Jak to funguje?

Funguje v podstatě stejně jako Bitcoin – jediné rozdíly pro uživatele jsou, že síť Bitcoin Cash dokáže ověřovat transakce rychleji než Bitcoin a obvykle si účtuje nižší poplatky.

K odesílání a přijímání měny potřebujete peněženku Bitcoin Cash, kterou lze používat k placení za různé zboží a služby.

Co můžete s Bitcoin Cash dělat?

Bitcoin Cash můžete používat stejným způsobem jako Bitcoin – jako samostatnou úschovu hodnoty, jako platební metodu nebo obojí. Vzhledem k tomu, že Bitcoin Cash má rychlejší transakční časy a nižší poplatky, je často považován za životaschopnější platební metodu než za úložiště hodnoty.

Cena BCH

V červenci 2021 byl spuštěn smartBCH, sidechain Bitcoinu Cash. Tento sidechain je kompatibilní s EVM, což znamená, že chytré kontrakty, které mohou běžet na Ethereu, mohou běžet i na smartBCH.

V květnu 2022 bylo na řetězci smartBCH více než 23 milionů dolarů v celkové uzamčené hodnotě (TVL), přičemž největšími platformami byly BenSwap a MistSwap. Obě tyto platformy jsou však v rámci většího ekosystému DeFi nepatrné a v době psaní tohoto článku byla celková uzamčená hodnota na každé z nich nižší než 10 milionů dolarů.

Budoucnost Bitcoin Cash

Technické výhody (a nevýhody), které měl Bitcoin Cash bezprostředně po svém forku z Bitcoinu, zůstávají. Bitcoin Cash má stále větší velikost bloku než Bitcoin, což s sebou nese nižší poplatky a rychlejší časy transakcí, ale také vyvolává některé otázky ohledně bezpečnosti.