Dolar těží z averze k riziku na začátku velkého týdne centrálních bank

Zelená bankovka zahájila nový týden na pevných základech, když dolarový index (DXY) po pátečním ústupu vzrostl do oblasti 110,00. Opatrná nálada na trhu před klíčovými událostmi centrálních bank pomáhá dolaru jako bezpečnému přístavu překonávat své konkurenty. Futures na americké akciové indexy klesají o 0,4 % až 0,8 %, zatímco výnos desetiletých státních dluhopisů USA zůstává do evropské seance beze změny na úrovni kolem 3,45 %. Německá Bundesbanka zveřejní svou měsíční zprávu a NAHB Housing Index bude jediným údajem, který se později během dne objeví v americkém ekonomickém programu.

V pátek se složky jednoletých a pětiletých inflačních očekávání průzkumu spotřebitelského sentimentu Michiganské univerzity oproti srpnu snížily, což donutilo DXY smazat malou část svých týdenních zisků.

O víkendu americký prezident Joe Biden prohlásil, že americká armáda bude bránit Tchaj-wan v případě invaze ze strany Číny. Tento komentář zřejmě způsobí, že se geopolitické napětí na začátku nového týdne vystupňuje. „Získáme kontrolu nad inflací,“ dodal Biden.

Měnový pár EUR/USD uzavřel poslední tři dny minulého týdne v kladném teritoriu a v pátek se mu podařilo uzavřít nad paritou. Obnovená síla dolaru však na začátku pondělí stáhla pár zpět pod tuto úroveň.

GBP/USD se minulý pátek dotkl čerstvého několikaletého minima 1,1350, než došlo k mírnému oživení. Naposledy se pár obchodoval poblíž úrovně 1,1400. Trhy ve Spojeném království budou v pondělí zavřené z důvodu státního pohřbu Jejího Veličenstva královny Alžběty II.

EUR/USD – Zdroj: Autochartist

USD/JPY v pondělí na začátku týdne získal zpět hladinu 143,00 a naposledy byl pozorován na hranici 143,50. Všeobecně se očekává, že Bank of Japan ponechá nastavení své měnové politiky koncem tohoto týdne beze změny.

Měnový pár EUR/JPY se na začátku evropské seance pohybuje v úzkém pásmu kolem 143,00. Aktivum se pohybuje do strany, protože investoři čekají na zveřejnění rozhodnutí Bank of Japan (BOJ) o úrokových sazbách, které bude zveřejněno ve čtvrtek.

Oslabující jen se stává noční můrou pro japonskou ekonomiku, představitelé BOJ se připravují na intervenci do Fx pohybů jen zřídka, aniž by o tom diskutovali se zbývajícími centrálními bankami G7. Japonští představitelé se domnívají, že současná pozice jenu neospravedlňuje jeho fundamenty.

GBP/JPY zůstává v defenzivě kolem úrovně 163,30 a drží se na nižší úrovni poblíž dvoutýdenního dna směrem k pondělní evropské seanci. Tento měnový pár se přitom potýká s několika klíčovými denními klouzavými průměry (DMA) poté, co v posledních čtyřech po sobě jdoucích dnech klesal.

USD/TRY posiluje nabídky na zvrácení pátečního korekčního pullbacku kolem úrovně 18,28 směrem k pondělní evropské seanci. Turecká lira (TRY) přitom ospravedlňuje širokou sílu amerického dolaru před středečním zasedáním Federálního výboru pro volný trh (FOMC). Naději kupcům páru dodávají také obavy kolem Centrální banky Turecké republiky (CBRT).

USD/TRY – Zdroj: Autochartist

Pár NZD/USD se snaží využít svého mírného vzestupu a v pondělí se setkává s čerstvou nabídkou v blízkosti psychologické hranice 0,6000. Intradenní pokles táhne spotovou cenu během ranní evropské seance do poloviny 0,5900, tedy zpět blíže k nejnižší úrovni od května 2020, které se dotkla v pátek.