Zlomový bod pro kryptoměnovou komunitu? Kam se bude bitcoin ubírat

Pro kryptobyznys to byl náročný rok. Poté, co bitcoin v listopadu 2021 dosáhl maxima více než 68 000 dolarů, se propadl a pohybuje se kolem 20 000 dolarů.

Dlouhodobým investorům do ETF však někteří odborníci radí, aby pokles kryptoměn brali s nadhledem.

„Pokud to budete dělat správně, pak to, co se dělo v posledních devíti měsících, je naprosto irelevantní,“ řekl Ric Edelman, zakladatel společnosti Edelman Financial Services, Bobu Pisanimu v pořadu „ETF Edge“ na CNBC.

„Pokud investujete na příštích pět až deset let, je to jen obyčejný výkyv na trhu a vy ho ignorujete,“ dodal.

Vzhledem k tomu, že se však bitcoin dostal z téměř dvouletého minima, se krátkodobé nálady setkávají se směsicí pozitivních a negativních faktorů, které určují, kam se bude kryptoměnová komunita ubírat.

„Je to opravdu dynamický moment na trhu,“ řekl Pisanimu Matt Hougan, CIO společnosti Bitwise Asset Management.

Zdroj: Getty Images

Masivní technické vylepšení etherea je konstruktivní silou pro budoucnost druhého největšího blockchainu na světě, řekl Hougan. Vlna institucionálních investorů, kteří přicházejí na trh, a příliv aktivit rizikového kapitálu jsou rovněž výhledovými ukazateli pro budoucnost kryptoměn.

Na druhé straně proti ní působí regulační tlaky ze strany Federálního rezervního systému a Komise pro cenné papíry.

„To vytváří tento volatilní trh, kde krypto jde nahoru a dolů a nemůže úplně přijít na to, kterým směrem se vydat,“ řekl Hougan. „A myslím, že tam pravděpodobně uvízneme, přinejmenším do září.“

Edelman vysvětlil, že aby se institucionální investoři mohli zapojit do spolupráce s firmami z Wall Street, nadačními fondy a penzijními fondy, musí být zavedena regulační a legislativní pravidla.

Dospělí v místnosti uznávají, že regulace je dobrá věc,“ řekl Edelman. „Právě teď máme 1 % zapojených do kryptoaktiv. Zbylých 99 % nezískáte, dokud nebudou mít jasno v tom, jaká jsou pravidla silničního provozu.

„Jsme svědky nových pravidel, která přicházejí od ministerstva financí, IRS, FINRA a od Fedu,“ řekl. „A od SEC a CFTC. V Kongresu máme nyní více než 50 návrhů zákonů. A to vše je velmi zdravé.“

Zdroj: Getty Images

Předseda SEC Gary Gensler uvedl, že by agentura měla mít v oblasti kryptoměnových nástrojů, zejména tokenů, významnou roli při prosazování práva. Ve svém projevu tento měsíc Gensler vyslal varovný signál organizacím, které podle něj porušují stávající zákony o cenných papírech, a požádal zaměstnance, aby případně „doladili dodržování předpisů pro kryptoměnové tokeny a zprostředkovatele“.

„Myslím, že se objevila docela přímá hrozba vůči místům obchodování s kryptoměnami – velkým subjektům, jako je Coinbase,“ řekl Hougan. „Jsou jasně na jeho obzoru.“

V červenci se akcie této kryptoměnové firmy propadly poté, co bylo oznámeno, že čelí vyšetřování SEC, zda platforma nenabízí neregistrované cenné papíry.

„Jsem rád, že to mohu opakovat znovu a znovu: jsme přesvědčeni, že náš přísný proces prověřování – proces, který již SEC přezkoumala – udržuje cenné papíry mimo naši platformu,“ uvedl na Twitteru hlavní právní ředitel Coinbase Paul Grewal.

Návrhy na větší dohled SEC nad kryptoměnovou komunitou se pravděpodobně setkají s nepřátelstvím ze strany samotné komunity, ačkoli agentura již podnikla kroky k prosazení své regulační agendy.

Zdroj: Getty Images

V únoru SEC obvinila společnost BlockFi Lending z toho, že nezaregistrovala nabídku a prodej svého maloobchodního produktu krypto půjček. Firma souhlasila s urovnáním obvinění, zaplatila pokutu ve výši 50 milionů USD a ukončila neregistrované nabídky a prodej úvěrového produktu.

„Za rok budou velká obchodní místa v procesu registrace u SEC,“ řekl Hougan. „Myslím, že u jednotlivých tokenů je to mnohem delší časový horizont.“

Přestože spekulativní aktiva mají před sebou náročnou cestu, Edelman uvedl, že počet lidí, kteří vlastní kryptoměny, je stále rostoucí číslo.

„Zajímavé je, že navzdory tomu, že [Coinbase] klesla o 70 % oproti svému maximu, počet lidí, kteří ji vlastní, se nezměnil,“ řekl. „Což znamená, že ty, kteří chtěli, to nijak nerozhází.“

Kromě kryptokomunity míra přijetí ze strany velkých investičních firem ukazuje, že digitální měny jsou přijímány Wall Street, řekl Hougan.

„Příchod společností Blackrock a Charles Schwab posiluje každodenní investory v tom, že bitcoin nezmizí,“ řekl Hougan. „Myslím, že to je nyní vyřešeno. Teď jde o to, jak velká je ta budoucnost.“