Pohled do rodinné kanceláře dědice Walmartu Lukase Waltona

Lukas Walton, miliardářský vnuk zakladatele společnosti Walmart Sama Waltona, přetváří rodinnou kancelář – buduje mnohamiliardový stroj na financování, který podporuje charitativní organizace, technologické start-upy, veřejné společnosti a aktivisty usilující o globální změnu.

Šestatřicetiletý Walton v loňském roce založil Builders Vision, jednorázový obchod s dopadovými investicemi se sídlem v Chicagu, jehož aktiva přesahují 4 miliardy dolarů. Zahrnuje firmu rizikového kapitálu, filantropii a správu aktiv, vše řízené týmem 100 zaměstnanců. Zatímco většina rodinných kanceláří odděluje filantropii a investování, Walton je sešil dohromady do superobchodu s dopadovými investicemi – financuje sociální a ekologické účely prostřednictvím start-upů, veřejných společností nebo charitativních organizací. Nebo, jak sám rád říká, „od nevládní organizace po IPO“.

„To, co tu děláme, je náročné,“ řekl Walton v prvním televizním rozhovoru pro CNBC. „Snažíme se propojit kultury z oblasti filantropie, z oblasti impaktových investic, z oblasti rizikového kapitálu, nemluvě o veřejných trzích a správcích akcií. To jsou tři různé kultury, že?“

Podle Bloomberg Billionaires Index má Walton čisté jmění ve výši 22 miliard dolarů, z velké části díky svému 4% podílu ve společnosti Wal-Mart, který zdědil po svém otci Johnu Waltonovi. Přesto si rychle razí vlastní cestu a zaměřuje se na tři hlavní globální problémy: udržitelné potraviny, zdraví oceánů a energetickou transformaci.

Zdroj: Getty Images

Jeho cíle jsou osobní. Lukas vyrůstal v San Diegu a s rodinou trávil čas také kempováním, turistikou a putováním s batohem v horách Colorada a na Západě. Jeho otec, zesnulý John T. Walton, byl bývalý zelený baret, rizikový kapitalista, podnikatel a dobrodruh, který zemřel v roce 2005 při havárii svého ultralehkého letadla ve Wyomingu.

Walton uvedl, že jeho vztah k přírodě je hnacím motorem jeho investic a filantropie.

„Vždycky jsem si vážil životního prostředí, protože jsem se s ním setkával,“ řekl.

Jako batoleti byla Waltonovi diagnostikována vzácná forma rakoviny ledvin. Jeho matka Christy Waltonová změnila jeho jídelníček na ovoce a zeleninu vypěstovanou převážně na jejich zahradě – a právě to mu pomohlo k uzdravení. Společnost Builders Vision byla jedním z prvních investorů do společností SweetGreen a Beyond Meat a financuje desítky dalších začínajících podniků souvisejících s potravinami, včetně společnosti Soli Organic, která se zabývá pěstováním v uzavřených prostorách, a společnosti Imagindairy, která vyrábí mléčné bílkoviny bez živočišného původu.

Stejně jako mnoho tvůrců bohatství a dědiců jeho generace se Walton snaží dokázat, že „zisky a účel jdou dohromady“. Fond rizikového kapitálu Builders Vision s názvem S2G patří podle benchmarků společnosti Cambridge Associates do horního kvartilu fondů rizikového kapitálu podle výnosů.

Walton uvedl, že prověřování všech investic – včetně akcií, dluhopisů a dalších finančních produktů – podle kritérií ESG a dopadového investování vedlo k menší volatilitě širšího portfolia. Změna klimatu, zásobování potravinami a zdraví oceánů jsou koneckonců také investiční rizika, řekl.

Zdroj: Getty Images

„Hodnotíme, jak se [investiční manažeři] dívají na celou řadu různých rizik, která nemusí být zachycena ve standardním profilu due diligence,“ řekl. „ESG je nástroj. Jde o to podívat se dopředu na některá z těchto systémových rizik, která vytvářejí volatilitu. A vyvinout lepší metriky pro kvantifikaci těchto rizik. Neznám investora, který by to nechtěl.“

Zkratka ESG (z anglického „Environmental, Social, and Governance“) odkazuje na nové požadavky v oblasti společenské odpovědnosti a ekologické udržitelnosti. ESG je de facto hodnocení kolektivní odpovědnosti firmy v oblasti sociálních a environmentálních faktorů. Lze jej považovat za určitou formu sociálního kreditního skóre podniku. Tyto tři široké kategorie se používají k definování „společensky odpovědných investorů“, tj. investorů, kteří považují za důležité zahrnout své hodnoty a obavy (jako je ochrana životního prostředí, správa a řízení nebo komunitní zájmy).

Walton se již dlouho pohybuje na pomezí světa investování a sociálních změn. Vystudoval ekologii a ekonomii na Colorado College, založil vlastní potravinářský start-up, pracoval pro investiční firmu zabývající se udržitelným rozvojem v Chicagu a předsedá výboru pro životní prostředí nadace Walton Family Foundation. Lépe se cítí v džínách a teniskách a s potenciálními klienty se raději setkává na jejich farmách nebo v laboratořích u oceánů než v zasedací místnosti.

Přiznává však, že je teprve na začátku své cesty – a doufá, že ostatní rodinné kanceláře budou následovat příkladu Builders Vision.

„Buďte vždy otevření novým perspektivám a mějte se sebou trpělivost,“ řekl. „Dopřejte si čas. A mluvte s ostatními. Promluvte si s námi.“