Americký dolar pokračuje v růstu. Ostatní měny míří dolů

Americký dolar na začátku čtvrtečního evropského obchodování pokračoval ve svém zdánlivě neúnavném pochodu vzhůru, zatímco britská libra se propadla, protože úlevná rally spojená s intervencí Bank of England na trhu dluhopisů se rozplynula.

Dolarový index, který sleduje zelenou bankovku vůči koši šesti dalších měn, vzrostl o 0,8 % na 113,438 a po nejhorší seanci za více než dva roky se odrazil do blízkosti svého nedávného dvacetiletého maxima 114,653.

Bank of England ve středu oznámila nouzový nákup dluhopisů ve snaze podpořit trh s dluhopisy, který se propadl spolu s librou poté, co nová britská vláda oznámila výrazné snížení daní, pravděpodobně financované vysokými půjčkami.

Britská měna v důsledku toho vyskočila nejvíce od poloviny června, ale tento odraz netrval dlouho a ve čtvrtek GBP/USD klesl o 0,9 % na 1,0787.

To bude vytvářet tlak na BoE, aby na svém příštím zasedání na začátku listopadu oznámila výrazné zvýšení úrokových sazeb, pokud bude i nadále vylučovat jejich mimořádné zvýšení, a podpořila tak oslabenou libru.

GBP/USD – Zdroj: Autochartist

„Trhy nyní oceňují konečnou sazbu nad 6 % v příštím roce, a i když můžeme diskutovat o tom, zda je to při této úrovni napětí na trhu spolehlivý ukazatel očekávání, je nepochybně pravda, že investoři se staví do pozice pro značnou reakci,“ uvedli analytici ING ve své poznámce.

Později ve čtvrtek budou pozorně sledována vystoupení představitelů Bank of England Davida Ramsdena, Silvany Tenreyro a Huwa Pilla.

Měnový pár EUR/USD rovněž klesl o 0,7 % na 0,9667, když se americký dolar po ztrátách z předchozí seance opět vzpamatoval.

Jednotnou měnu rovněž zatěžuje nedávná eskalace energetické krize v eurozóně, když švédská pobřežní stráž oznámila, že objevila čtvrtý únik plynu na poškozeném plynovodu Nord Stream.

Evropská unie má podezření, že za úniky na plynovodech přepravujících plyn z Ruska do Evropy stojí sabotáž, a slíbila „ráznou“ reakci na jakékoli úmyslné narušení své energetické infrastruktury.

EUR/USD – Zdroj: Autochartist

„Útok představuje čistě geopolitickou událost – investoři čekají, jak Západ a zejména Rusové zareagují,“ uvedli analytici ING.

USD/JPY vzrostl o 0,4 % na 144,69 a zůstal poblíž klíčové úrovně 145, zatímco rizikový měnový pár AUD/USD klesl o 0,9 % na 0,6466 poté, co nový měsíční ukazatel australských spotřebitelských cen ve čtvrtek ukázal, že meziroční inflace v srpnu oproti červenci mírně poklesla.

USD/CNY mírně poklesl na 7,1983, přičemž jüan zůstává poblíž nejslabší úrovně od finanční krize v roce 2008, přestože se Čínská lidová banka snaží měnu posílit. Ve středu uvedla, že stabilizace devizového trhu je hlavní prioritou.

USD/MXN: Ve srovnání s ostatními měnami rozvíjejících se zemí peso zatím dokázalo vůči USD obstát poměrně dobře. Dnes se očekává, že Banxico zvýší sazby o 75 bazických bodů. Zdá se však, že trh již mnohé započítal. Proto je nepravděpodobné, že by peso z jestřábího postoje centrální banky profitovalo, uvádějí ekonomové Commerzbank.

Vzhledem k nedávné cenové akci se zdá, že prolomení úrovně 0,5565 u NZD/USD je prozatím mimo hru, naznačují FX stratégové UOB Group Quek Ser Leang a Peter Chia.