Akcie společnosti Li Auto v současnosti vypadají stále více atraktivněji

Akcie LI jsou levné a obrat se možná blíží.

Společnost Li Auto (NASDAQ:LI) možná není největším nebo nejznámějším čínským výrobcem elektromobilů. Patří však k těm nejambicióznějším a nabízí řadu elegantních, úsporných a rychle se nabíjejících vozů. Na druhou stranu se čínský trh s elektromobily potýká s řadou problémů, které mohou potenciální investory od nákupu akcií LI odradit.

Přesto, vzhledem k tomu, že společnost Li Auto urychlila časový plán uvedení nového SUV na trh, mohou existovat oprávněné důvody pro očekávání obratu v blízké budoucnosti.

Někdy je v pořádku riskovat rizikové akcie. Jde o to vstoupit do nich v době, kdy jsou podmínky náročné a nálada na Wall Street je na nízkém bodě. Kromě toho je důležité udržovat malou velikost pozice, pokud se chystáte použít tento typ strategie.

Vzhledem k problémům, kterým nyní čelí čínský trh s elektromobily, spadají akcie LI do kategorie akcií s vysokým rizikem a vysokým výnosem. Naše hodnocení „B“ je proto odpovídající, protože tento typ investice není pro každého. Pokud jste však ochotni přijmout volatilitu, můžete se stát velkým vítězem.

Zdroj: Shutterstock

Co se děje s akciemi LI?

Když už mluvíme o volatilitě, akcionáři společnosti Li Auto museli v průběhu roku 2022 tolerovat velké pohyby nahoru a dolů. Akcie však nyní vypadají levně, protože z červnových 40 dolarů klesly 23. září přesně na 25 dolarů.

Proč jsou akcie LI na prodej právě nyní? Je to proto, že se společnosti nedaří jako obchodnímu podniku? Ani ne, protože čínský trh s elektromobily jako celek se v poslední době dostal pod obrovský tlak. Stejně jako stoupající příliv zvedá všechny lodě, potápějící se příliv stáhne ke dnu všechny lodě, včetně některých dokonale životaschopných podniků.

Je pravděpodobné, že obchodníci se zbavili svých akcií Li Auto kvůli řadě problémů, které se netýkají konkrétního podniku. Patří mezi ně oslabující jüan, slábnoucí čínský trh s nemovitostmi, pokračující výluky Covid-19 v Číně a pokračující napětí mezi americkou a čínskou vládou/regulátory.

Potenciální investoři do akcií LI by jistě neměli tyto problémy jednoduše ignorovat. Zároveň by obchodníci, kteří jsou tolerantní k riziku, měli zvážit růstový potenciál akcií se silným přesvědčením, pokud a kdy dojde k oživení čínské ekonomiky.

Brzké uvedení SUV společnosti Li Auto na trh je povzbudivé

Opatrní investoři možná potřebují potvrzení nebo alespoň znamení, že se čínská ekonomika a trh s elektromobily brzy zotaví. Záruky v tomto směru samozřejmě neexistují. Přesto je povzbudivé vědět, že společnost Li Auto plánuje uvést svůj model SUV Li L8 dříve, než se původně očekávalo.

Abychom zde viděli širší souvislosti, musíme přetočit hodiny do 15. srpna. Tehdy společnost Li Auto zveřejnila své výsledky za druhé čtvrtletí roku 2022. Společnost během tohoto čtvrtletí dodala 28 687 vozů, což představuje meziroční nárůst o 63,2 %.

Zdroj: Li Auto

Už teď to začíná vypadat, že se společnosti Li Auto daří i přes výše zmíněné problémy na makroúrovni. Nyní přetočme čas do 1. září, kdy společnost Li Auto zveřejnila aktualizované údaje o dodávkách v srpnu 2022. Automobilka v srpnu dodala 4 571 vozů, ale to není nejdůležitější detail tohoto příběhu.

Spíše bychom se měli zaměřit na oznámení spoluzakladatele a prezidenta společnosti Li Auto Yanana Shena a popis modelu SUV, který bude brzy uveden na trh:

„Mezitím se připravujeme na uvedení modelu Li L8 na trh na začátku listopadu, přičemž dodávky začnou ve stejném měsíci. Li L8 je velké prémiové chytré SUV pro rodiny. Model bude k dispozici ve dvou variantách, šestimístné a VIP pětimístné, aby bylo možné široce uspokojit různé rodinné skupiny.“

Jak se však ukázalo, investoři a zákazníci společnosti Li Auto nebudou muset čekat na „začátek listopadu“. V čerstvé tiskové zprávě společnost hrdě oznámila, že SUV Li L8 bude veřejnosti představeno 30. září, tedy „s předstihem“.

Ještě povzbudivější než urychlený časový plán uvedení na trh je důvod, který k tomu Shen uvedl. Dřívější než očekávané uvedení SUV na trh vychází z „ohromující odezvy trhu v očekávání jeho uvedení na trh,“ prozradil Shen.

Co můžete udělat nyní

Je zřejmé, že Shen je přesvědčen o prodejních vyhlídkách SUV Li L8. Tento model elektromobilu zaměřený na rodinu by mohl ohrozit konkurenty společnosti Li Auto a zajistit silný zdroj příjmů.

Přesto bude vhodné sledovat podmínky na čínském trhu s elektromobily a ekonomiku země jako celek. Pokud tedy chcete investovat do chytrých vozidel se zajímavým poměrem rizika a výnosu, neváhejte zvážit malou alokaci do akcií LI.