Elon Musk vyzývá těžební společnosti, aby zvýšily produkci niklu – zde je jedno jméno, které by toho mohlo využít

V roce 2020 vyzval Elon Musk, generální ředitel společnosti Tesla, těžaře, aby investovali do zvýšení produkce niklu, který je klíčovou a drahou součástí baterií pro elektromobily. Dokonce společnostem slíbil „obří kontrakt na dlouhou dobu“, pokud budou tento kov těžit ekologicky šetrným způsobem.

Možná, že se na Muskovu nabídku nenašli zájemci, protože na začátku tohoto roku zpráva agentury Reuters signalizovala, že Tesla možná připravuje otevření továrny v Indonésii výměnou za práva na těžbu niklu. Pokud vás to zajímá, Indonésie je největším světovým producentem niklu, přičemž tato jihovýchodní asijská země má zároveň zákaz vývozu surového niklu.

Tesla zjevně sleduje příležitost ke snížení nákladů, ale rozhodně není jedinou společností, která si myslí, že těžba niklu je dobrý nápad. Vzhledem k tomu, že elektromobily budou stále populárnější, mohly by z toho těžit i další společnosti, které se na tuto snahu zaměřují.

Zde se podíváme na jednu společnost, která by mohla využít rostoucí poptávky po niklu a zvyšujícího se počtu elektromobilů na silnicích a potenciálně vydělat peníze pro investory. Také Wall Street vidí v tomto názvu růst.

Vale SA (VALE)

Vale je těžební společnost se sídlem v Brazílii, která zaujímá vedoucí postavení v těžebním průmyslu. Ačkoli se pořadí může meziročně měnit kvůli změnám v celkové produkci, Vale trvale patří mezi tři největší světové producenty železné rudy i niklu a společnost zaznamenala za rok 2022 čisté provozní výnosy ve výši více než 43 miliard USD.

Zdroj: Getty Images

Pro investory zaměřené na nikl a elektromobily je obzvláště zajímavé, že společnost Vale v loňském roce oznámila tři významné obchodní novinky, které upevní její pozici hlavního dodavatele niklu pro průmysl elektromobilů. Za prvé, v březnu 2022 podepsala společnost Vale víceletou dohodu se švédskou společností Northvolt AB, výrobcem lithiových bateriových článků, o dodávkách nízkouhlíkového niklu potřebného pro výrobky této firmy. V květnu společnost Vale následovala potvrzením smlouvy o dodávkách niklu Muskově společnosti Tesla. A konečně letos v listopadu uzavřela společnost Vale dlouhodobou dohodu se společností General Motors, čímž se brazilská firma stala hlavním dodavatelem síranu nikelnatého pro baterie GM. Společnost Vale bude GM dodávat 25 kilotun ročně od roku 2026.

Nedávno společnost Vale zveřejnila údaje o svém prodeji za 4. čtvrtletí roku 22. Čísla ukázala meziroční pokles produkce železné rudy a mědi, ale 6% meziroční nárůst produkce niklu. Za čtvrtletí dosáhla produkce niklu 179 kilotun. Nárůst produkce byl doplněn zvýšením prodeje; společnost Vale zaznamenala 31% mezičtvrtletní nárůst prodeje niklu.

Podíváme-li se na finanční výsledky společnosti, zjistíme, že čtvrtletní tržby společnosti Vale se meziročně snížily o 9 % na 11,9 miliardy USD. Na konci roku dosáhla společnost proforma upraveného zisku EBITDA 5 miliard USD, což je méně než 6,9 miliardy USD ve 4Q21. Zisk na akcii společnosti Vale ve 4. čtvrtletí dosáhl 82 centů. Aktuální údaje o tržbách a EPS překonaly očekávání ulice, EPS o 19 centů, tj. 30 %, a tržby o 560 milionů USD, tj. 5 %.

VALE také vyplácí dividendu, která poměrně divoce kolísá, i když na základě současné výplaty 0,35 USD je její výnos působivých 8,87 %.

Mezi býky patří analytik Jefferies Christopher LeFemina, který uvádí několik důvodů, proč je Vale jedním z jeho oblíbených jmen.

Zdroj: Getty Images

„Na základě potenciálu zvýšení konsensuálních zisků, rizika růstu spotových cen železné rudy s oživením v Číně, zvýšení kapitálových výnosů společnosti Vale a dlouhodobého růstu společnosti v oblasti základních kovů je Vale jedním z našich nejlepších tipů,“ uvedl LeFemina. „Společnost má sice vysoké provozní riziko a její akcie budou pravděpodobně obzvláště volatilní… ale zároveň se domníváme, že tyto akcie jsou při současné ceně podhodnocené.“

V souladu s tímto výhledem uděluje LaFemina akciím VALE rating Buy s cílovou cenou 21 USD, což naznačuje jednoletý potenciál růstu o ~32 %.

Celkově akcie společnosti Vale získávají od konsenzu analytiků hodnocení „Mírná koupě“, a to na základě 8 nedávných hodnocení, která se dělí v poměru 5:3 ve prospěch „Koupit“ oproti „Držet“. Aktuální cena akcií činí 15,94 USD a průměrná cílová cena 18,69 USD naznačuje, že akcie v příštích 12 měsících posílí o ~17 %.