3 důvody, proč může Bitcoin zamířit výš

Bitcoin, největší světová kryptoměna, v roce 2023 vzrostla o neuvěřitelných 155,9 %. Velká část tohoto zisku byla způsobena nadšením z potenciálního schválení spotových fondů ETF na bitcoin ve Spojených státech, které byly nyní spuštěny. Ale i když je tento katalyzátor ve zpětném zrcátku, stále existuje spousta důvodů věřit, že Bitcoin by mohl v nadcházejících měsících pokračovat v růstu.

Na základě silné poptávky, kterou tyto ETF vyvolaly, potenciálu spotových ETF na bitcoin v Hongkongu a nadcházejícího dubnového snížení hodnoty bitcoinu na polovinu jsem pro toto špičkové digitální aktivum býčí.

ETF na bitcoin jsou hitem
Velké vzrušení ohledně spotových Bitcoin ETF bylo již zapečeno v ceně aktiva, což některé vedlo k tomu, že jejich schválení označili za událost „buy the rumor, sell the news“. A do jisté míry to byla pravda, protože cena Bitcoinu od spuštění ETF klesla.

Na základě dosavadní poptávky však ETF vypadají jako velký hit, což naznačuje velký zájem o Bitcoin jak ze strany široké veřejnosti, tak ze strany institucionálních investorů. Zatímco z fondu Grayscale Bitcoin Trust (NYSEARCA:GBTC) peníze odtékají (z různých důvodů, včetně jeho vyšších poplatků a konce doby uzamčení při konverzi ETF), fondy s nižšími poplatky od správců aktiv zvučných jmen, jako jsou BlackRock (NYSE:BLK), Fidelity a ARK Invest, získávají vážný ohlas.

Zdroj: Getty Images

Fond iShares Bitcoin Trust (NASDAQ:IBIT) společnosti BlackRock nashromáždil během několika krátkých týdnů od svého spuštění více než 2 miliardy dolarů spravovaných aktiv (AUM), zatímco fond Fidelity Wise Origin Bitcoin Trust (BATS:FBTC) se také rychle blíží hranici 2 miliard dolarů poté, co jen 29. ledna zaznamenal příliv 208 milionů dolarů, čímž sám vyrovnal odliv z GBTC. To jsou obrovská čísla na ETF, které existují necelé tři týdny.

Poptávka po těchto ETF ukazuje, že se Bitcoin vyvíjí v mainstreamové finanční aktivum. Pokračující úspěch těchto fondů by měl vést k větší podpoře nákupu Bitcoinu, protože fondy přidávají své podíly v Bitcoinu.

Připravte se na Bitcoin ETF v Hongkongu
Mezitím se v Hongkongu, jednom z nejvýznamnějších světových finančních center, objevuje vzrušení z potenciálu podobného návalu pro spotové ETF na Bitcoin.

Tencent News uvádí, že The Harvest Fund, významný správce aktiv, podal žádost o spuštění spotového Bitcoin ETF u Komise pro cenné papíry a futures (SFC), hongkongského finančního regulátora. V prosinci SFC oznámila, že začne přijímat žádosti o tyto produkty, a představila seznam požadavků.

Harvest doufá, že po čínském lunárním novém roce dostane tento ETF zelenou. Podání žádosti by mohlo inspirovat vlnu dalších žádostí, stejně jako se to stalo v USA.

Další firma, Venture Smart Financial Group (VSFG), již představila své vlastní plány na spuštění spotového ETF na bitcoiny v tomto čtvrtletí s ambicemi dosáhnout do konce roku 2024 objemu AUM ve výši 500 milionů USD.

Hongkongský zpravodajský portál Caixin již dříve informoval, že by se o spuštění spotových Bitcoin ETF v Hongkongu mohlo pokusit až 10 fondů.

Spuštění těchto spotových Bitcoin ETF ve významném světovém finančním centru (hongkongská burza je šestým největším akciovým trhem na světě) by mohlo být dalším významným katalyzátorem pro Bitcoin, a to i do budoucna.

Blíží se půlení
Zatímco spotové ETF na bitcoiny dominují konverzaci, nezapomínejte, že půlení bitcoinu se blíží již za několik málo měsíců. Další půlení Bitcoinu se očekává v dubnu.

Události spojené s půlením Bitcoinu se konají každé čtyři roky. Během této doby se odměna, kterou těžaři bitcoinů dostávají za výrobu neboli „vytěžení“ nového bloku bitcoinu, snižuje na polovinu, odtud také název. Těžaři bitcoinů jako Marathon Digital (NYSE:MARA), Riot Platforms (NASDAQ:RIOT) a Bitdeer (NASDAQ:BTDR) v současnosti dostávají za každý vyprodukovaný blok 6,25 nových bitcoinů, ale po halvingu se tato pobídka sníží na 3,125 BTC.

Zdroj: Getty Images

Poloviční snížení zpomaluje míru inflace Bitcoinu a činí Bitcoin časem vzácnějším, což by zase mělo zvýšit jeho hodnotu.

Minulá výkonnost samozřejmě není zárukou budoucích výsledků, ale předchozí půlení často předcházelo výrazným pohybům směrem vzhůru. Během let, kdy dříve došlo k halvingům, se cena Bitcoinu zvýšila v průměru o 128 %.

Na základě těchto výsledků je snadné se na nadcházející půlení těšit.

Spousta důvodů, proč zůstat býčí
Bujaré spekulace o schválení spotových ETF na bitcoin, které vyhnaly ceny nahoru, jsou nyní ve zpětném zrcátku, ale existuje spousta katalyzátorů, které se pohybují vpřed, a spousta důvodů, proč zůstat býčí. Jsem na Bitcoinu býčí a věřím, že v příštích několika měsících může pokračovat v růstu, a to na základě počátečního úspěchu a poptávky po nových spotových ETF na Bitcoin, potenciálu schválení nové řady spotových ETF na Bitcoin v Hongkongu, jednom z nejaktivnějších finančních trhů na světě, a nadcházejícího půlení v dubnu, které bylo v minulosti pro ceny Bitcoinu pozitivním katalyzátorem.