Akcie Warrena Buffetta se stálým místem v jeho portfoliu

Warren Buffett je jedním z nejbohatších lidí na světě. Své jmění vybudoval díky investicím do elitních podniků se silnou konkurenční výhodou a atraktivními vyhlídkami na dlouhodobý růst.

Pokud jste jako mnozí, kteří si myslí, že Buffett má o akciích správné představy, můžete investovat po jeho boku nákupem akcií některých jeho oblíbených společností. Buffet poskytuje pravidelně aktualizovaný seznam akcií, které jeho společnost nakupuje a prodává.

Podívejme se blíže na tři z největších podílů společnosti Berkshire Hathaway (NYSE: BRK.A) (NYSE: BRK.B), investičního konglomerátu, který Buffett vybudoval ve finanční pevnost v hodnotě 870 miliard dolarů. Všechny tři akcie jsou i dnes výbornou koupí.

Apple Inc. (AAPL)
Buffett (prostřednictvím společnosti Berkshire) má obrovský podíl ve společnosti Apple (NASDAQ: AAPL). Berkshire vlastní akcie tohoto technologického titána v hodnotě zhruba 160 miliard dolarů, které tvoří více než 40 % jeho veřejného akciového portfolia v hodnotě 372 miliard dolarů.

Zdroj: BurzovníSvět.cz

Buffett obdivuje důvěryhodnou značku společnosti Apple, loajální zákaznickou základnu a bezkonkurenční ziskovost. Oceňuje také, že roční čistý zisk výrobce iPhonů přesahující 100 miliard dolarů mu umožňuje zpětný odkup vlastních akcií, což může zvýšit zisk na akcii snížením množství akcií v oběhu. Stovky miliard dolarů zpětného odkupu akcií společnosti Apple tak pomáhají zvyšovat hodnotu podílu společnosti Berkshire i ostatních akcionářů. Pokud dnes nakoupíte, můžete být jedním z těchto vlastníků akcií.

Buffett si navíc uvědomuje hodnotu více než 2,2 miliardy zařízení Apple používaných po celém světě. Tato obrovská základna stávajících uživatelů poskytuje Applu dostatek příležitostí k prodeji nových zařízení a služeb. Produkty, jako je nová náhlavní souprava pro rozšířenou realitu Apple Vision Pro, se tak mohou těšit větší počáteční poptávce a podpoře vývojářů, než by tomu bylo v opačném případě.

Nakoupit akcie Apple Inc. za $177.57 (2.07%)

Segment služeb tohoto technologického titána se již rozrostl v byznys s vysokou marží, který dosahuje téměř 100 miliard dolarů. A měl by i nadále čile růst, zvláště když Apple v nadcházejících měsících podle očekávání představí nové funkce umělé inteligence (AI).

The Coca-Cola Company (KO)
Buffett drží akcie společnosti Coca-Cola (NYSE: KO) mnohem déle než Apple (1988 versus 2016). Nápojářský gigant tvoří asi 6 % portfolia Berkshire v hodnotě 372 miliard dolarů, což je podíl, který má nyní hodnotu neuvěřitelných 23 miliard dolarů.

Zdroj: Reuters

Společnost Coca-Cola je přizpůsobena měnícím se preferencím spotřebitelů. Vzhledem k tomu, že stále více zákazníků hledá zdravější alternativy, rozšířil král limonád svou nabídku produktů o zdravější potraviny, jako je mléko, voda obohacená o vitamíny, džusy a čaj. Fairlife, Bodyarmor, Minute Maid a Gold Peak nyní patří mezi úspěšné značky společnosti Coca-Cola.

Zkušenosti nápojového titána v oblasti reklamy a rozsáhlá distribuční síť mu umožňují rychle rozšiřovat nové značky, jakmile objeví úspěšný produkt. Inovační iniciativy společnosti Coca-Cola se v roce 2023 podílely na růstu hrubého zisku zhruba jednou čtvrtinou.

Zisky zvyšuje také úsilí společnosti o snižování nákladů. Prodej aktiv, například rozhodnutí vedení odprodat lví podíl stáčíren společnosti Coca-Cola s nižší marží, přispěl k jejímu 13% růstu zisku na akcii v roce 2023.

Nakoupit akcie The Coca-Cola Company za $58.22 (0.13%)

Díky těmto přírůstkům zisku mohla tato dividendová stálice v únoru již po 62. v řadě zvýšit roční výplatu hotovosti investorům. Akcie společnosti Coca-Cola nyní přinášejí solidní výnos 3,3 %.

Occidental Petroleum Corporation (OXY)
Jednou z Buffettových posledních velkých sázek je Occidental Petroleum (NYSE: OXY). Berkshire je agresivním kupcem akcií tohoto producenta ropy a zemního plynu od roku 2022. Investiční kolos vlastní 28% podíl ve společnosti Occidental v hodnotě zhruba 17 miliard dolarů a také více než 8 miliard dolarů v podobě prioritních akcií a warrantů, které mu dávají právo zvýšit svůj podíl v této energetické společnosti.

Zdroj: Getty Images

Berkshire pomohla financovat nákup společnosti Occidental společností Anadarko Petroleum již v roce 2019. Tato transakce posílila aktiva společnosti Occidental v Permské pánvi a dalších regionech bohatých na ropu a zemní plyn. Spojená společnost nyní díky svým aktivitám v USA dodává svým zákazníkům spolehlivou energii v době, kdy konflikty na Blízkém východě a v Evropě narušují mezinárodní trhy.

Buffetta rovněž zaujala vedoucí pozice výrobce energie v rámci potenciálně mnohamiliardového trhu se službami v oblasti řízení emisí oxidu uhličitého. Generální ředitelka Vicki Hollubová věří, že talent společnosti Occidental v oblasti zvýšené těžby ropy, která využívá oxid uhličitý k uvolňování většího množství ropy z vyspělých polí, jí poskytne výhodu v bouřlivě se rozvíjejícím odvětví zachycování, využívání a ukládání uhlíku (CCUS).

Hollubová hodlá dodávat technologie, které jeho partnerům umožní vybudovat až 1 000 zařízení na zachycování uhlíku po celém světě. Procesy, které dokáží odstraňovat oxid uhličitý z ovzduší, by mohly hrát důležitou roli v boji proti změně klimatu. Společnost ExxonMobil předpokládá, že trh s řešeními pro zachycování uhlíku dosáhne do roku 2050 závratné hodnoty 4 bilionů dolarů. Hollubová se zase domnívá, že Occidental bude nakonec generovat větší zisky ze svých služeb v oblasti nakládání s uhlíkem než dnes z těžby ropy a zemního plynu.

Nakoupit akcie Occidental Petroleum Corporation za $66.72 (-2.37%)