Co se dnes děje s akciemi čínské automobilky Nio? Jaká je budoucnost EV?

Akcie společnosti Nio (NYSE:NIO) dnes rostou díky zprávám, že čínská vláda motivuje spotřebitele k nákupu elektromobilů. Akcie NIO vzrostly v předobchodní fázi o 2 %.

Deník South China Morning Post (SCMP) uvádí, že úřady v Pekingu povzbuzují banky, aby snížily úrokové sazby úvěrů a podpořily tak prodej elektromobilů, z čehož těží výrobci elektromobilů, jako je společnost Nio. Tato zpráva přichází také v době, kdy se v zemi zmírňují omezení Covid-19, což umožňuje společnostem vyrábějícím elektromobily zvýšit jejich výrobu.

Od počátku roku akcie společnosti NIO klesly o 38 % a obchodují se za přibližně 21 USD za akcii.

Zdroj: Shutterstock

Co se stalo s akciemi NIO

Podle článku SCMP čínské ministerstvo obchodu prosazuje další finanční pobídky ke zvýšení prodeje elektromobilů. Pobídky se vztahují na plně elektrická, plug-in hybridní vozidla a vozidla s vodíkovými palivovými články. Čínské státní banky a komerční věřitelé dostali pokyn, aby snížili úrokové sazby úvěrů na vozidla, a podpořili tak zavádění elektrických vozidel.

Tato zpráva by měla podpořit prodeje společnosti Nio a dalších výrobců elektromobilů v Číně, díky čemuž dnes jejich akcie rostou. Podle zpráv některé čínské banky snížily úrokové sazby, které účtují za půjčky na elektromobily, za poslední měsíc o 30 bazických bodů. Sazby některých úvěrů se za poslední dva měsíce snížily na polovinu, a to z 6 % na 3 %. Banky také umožňují spotřebitelům financovat až 85 % kupní ceny nového elektromobilu, což je nárůst z dřívějších 80 %.

Proč je to důležité

Čínská vláda upřednostňuje prodej elektromobilů. Studie ukazují, že se jedná o jedno z mála hospodářských odvětví, které se v době rozsáhlého hospodářského poklesu v zemi dobře drží. Růst hrubého domácího produktu (HDP) se v Číně v posledních měsících zmírnil a národní trh s bydlením je pod tlakem.

Prodej elektromobilů však zůstává silný a poptávka mezi spotřebiteli roste. Podle údajů společnosti Hua Chuang Securities poskytly banky v Číně během června úvěry na elektromobily v hodnotě 8,1 miliardy USD, což je téměř 40% nárůst oproti květnu.

Zdroj: Unsplash

Čínská vláda také zvažuje rozšíření daňové výjimky na nákup elektromobilů, aby lidi dále motivovala k jejich nákupu. Od roku 2014 jsou kupující elektrických vozidel v zemi osvobozeni od 10% daně z nákupu. Peking plánoval tuto pobídku zrušit na konci letošního roku. Prodloužení osvobození od daně by prospělo také společnosti Nio a pomohlo by zvýšit její domácí prodeje v Číně.

Co bude dál s akciemi NIO

Akcie NIO se díky dnešním zprávám pěkně odrazily ode dna. Vzhledem k velkému poklesu ceny jejích akcií v letošním roce je tento pohyb vzhůru vítaný. Jak pobídky v Číně ovlivní hospodaření Nio, se dozvíme v následujících měsících, až automobilka oznámí své hospodářské výsledky.