Akcie TWTR posilují díky soudnímu procesu mezi Twitterem a Elonem Muskem

Dohoda generálního ředitele společnosti Tesla (NASDAQ:TSLA) Elona Muska o koupi Twitteru (NYSE:TWTR), která byla od počátku kontroverzní, vyvolala mezinárodní ohlasy. Zdá se však, že od ukončení jednání se Musk začal chovat chladně a pokusil se z transakce vycouvat. V reakci na to společnost Twitter podala žalobu a návrh na její urychlení, kterému soud v Delaware vyhověl. Akcie TWTR dnes odpoledne vzrostly o více než 3 %.

Původně se Muskova motivace k akvizici Twitteru zaměřovala na usnadnění možnosti slyšet všechny hlasy ve veřejné diskusi. „Svoboda projevu je základem fungující demokracie a Twitter je digitální náměstí, kde se diskutuje o věcech, které jsou pro budoucnost lidstva životně důležité,“ uvedl Musk v prohlášení, v němž oznámil odkup akcií TWTR. „Twitter má obrovský potenciál – těším se na spolupráci se společností a komunitou uživatelů, abychom jej uvolnili.“

Ne všichni však byli spokojeni. Jak upozornil deník New York Times, Twitter „hrál významnou roli při utváření narativů po celém světě. Političtí vůdci si z něj udělali megafon, zatímco společnosti, celebrity a další jej využívali k vylepšování image a budování značek“.

Krátce poté však vypukla kontroverze. Musk obvinil Twitter, že není sdílný ohledně počtu botů a spamových účtů na platformě a že zatajuje údaje potřebné k posouzení problému.

Při ústním jednání před soudem v Delaware společnost Twitter tvrdila, že Muskovy argumenty představují pokusy o odstoupení od smlouvy ve zlé víře z důvodu výčitek svědomí kupujícího. Soudce prohlásil, že pětidenní soudní řízení bude zahájeno v říjnu, což je kratší lhůta, než Musk požadoval.

Zdroj: Getty Images

Komplikovaný příběh pro akcie TWTR

Přestože zajištění říjnového soudního procesu představuje pro Twitter vítězství, je to v podstatě běh na začátku Světové série. A přestože se odborníci na fúze a akvizice shodují, že firma z oblasti sociálních médií má silnější právní argumentaci, samo o sobě to nezaručuje pozitivní výsledek pro akcie TWTR.

Za prvé, soudní síň může být nepředvídatelné prostředí. Historie je plná příkladů občanskoprávních i trestních žalob, které nakonec dopadly opačně. Je také fér poukázat na to, že Musk si téměř jistě najme jeden z nejlepších právních týmů, které lze za peníze koupit.

Za druhé, i kdyby Twitter v soudní síni zvítězil, mohlo by to být Pyrrhovo vítězství. V podstatě se kolem podniku a širšího odvětví sociálních médií vznáší velká nejistota, a nad akciemi TWTR se tak stahují temná mračna.

Jak uvedla novinářka Clare Duffyová ze CNN Business, Twitter „se potýkal s problémy s růstem svého reklamního byznysu a uživatelské základny již před Muskovým zapojením“.

Duffyová navíc poznamenala, že „Twitter potřebuje rychlé vyřešení bitvy s Muskem, aby omezil nejistotu pro své akcionáře, zaměstnance a zákazníky a případné dopady na své podnikání, které by mohly být zhoršeny nákladnými a zdlouhavými soudními spory.“

Proč na tom záleží
Dalším faktorem, který je třeba v této právní šlamastyce zohlednit, je Muskova pověst. Je známý tím, že rád rozdmýchává konflikty, a zdá se, že si libuje v záři reflektorů.

Ačkoli by se právníci měli z etického hlediska vyhýbat irelevantním útokům na charakter, děje se to poměrně často. Navíc rozsah Muskových výpadů může nepříznivě ovlivnit nadcházející řízení.

Proto může být pro každého otázkou, jak se tato hra vyvine jak pro technologického průkopníka, tak pro akcie TWTR.