Trhy se připravují na nárůst volatility v souvislosti s rozhodnutím Fedu

Finanční trhy zůstávají uprostřed týdne klidné, protože investoři se připravují na oznámení o politice amerického Federálního rezervního systému (Fed) a na tiskovou konferenci jeho předsedy Jeroma Powella. Před touto událostí je naplánováno vystoupení několika tvůrců politiky Evropské centrální banky (ECB) včetně prezidentky Christine Lagardeové. Týdenní žádosti o hypotéky a změna zásob ropy EIA budou jedinými údaji, které se objeví v americkém ekonomickém programu.

Všeobecně se očekává, že Fed po březnovém zasedání zvýší svou základní úrokovou sazbu o 25 bazických bodů do pásma 4,75-5 %. Spolu s politickým prohlášením bude v 19:00 zveřejněn také revidovaný souhrn projekcí (SEP). O půl hodiny později Powell přednese své připravené poznámky a odpoví na otázky tisku. Konečná projekce sazeb v SEP a Powellův přístup k tržním otřesům, které vyvolal pád banky Silicon Valley, pravděpodobně významným způsobem ovlivní vnímání rizika v druhé polovině dne.

Na začátku evropské seance se dolarový index nadále pohybuje v úzkém pásmu nad úrovní 103,00 a výnos desetiletých amerických dluhopisů konsoliduje své zisky nad 3,5 % po úterním zvýšení o 3,5 %. Futures na americké akciové indexy odrážejí opatrný postoj trhu a obchodují se prakticky beze změny.

Měnový pár EUR/USD si zachoval býčí dynamiku a v úterý uzavřel čtvrtý obchodní den v řadě v kladném teritoriu. Na začátku středy se pár drží stabilně mírně nad úrovní 1,0750.

Po konsolidační fázi na úrovni kolem 1,2200 během středeční asijské seance se kurz GBP/USD obrátil na sever a během evropského dopoledne vystoupal nad 1,2250. Britský statistický úřad oznámil, že meziroční inflace ve Spojeném království měřená indexem spotřebitelských cen (CPI) v únoru vyskočila na 10,4 % z lednových 10,1 %. Tento údaj překonal tržní očekávání ve výši 9,8 % a poskytl libře šterlinků impuls před čtvrtečním oznámením politiky Bank of England (BOE).

GBP/USD (long) – Zdroj: Autochartist

EUR/GBP obnovuje mezidenní pokles na 0,8781, protože optimistické údaje o inflaci ve Spojeném království posilují jestřábí naděje Bank of England (BoE) z počátku středy. Přitom křížový měnový pár v předchozím dni rostl nejvíce za tři týdny, když se k jestřábím komentářům představitelů Evropské centrální banky (ECB) přidal pesimismus ohledně dohody o brexitu.

USD/JPY v úterý zaznamenal silné denní zisky v důsledku rostoucích výnosů amerických dluhopisů. V evropském dopoledni se pár obchoduje v úzkém rozpětí kolem 132,50.

Pár AUD/JPY vykázal na začátku evropské seance slušný růst. Za růstem rizikového barometru stojí oznámení úlevového balíčku od hlavního tajemníka japonského kabinetu Hirokazu Matsuna, v němž bude pro domácnosti vyčleněno více než 2 biliony jenů na podporu proti rostoucím cenám.

Japonská administrativa a Bank of Japan (BoJ) se soustředí na pokračování expanzivní politiky s cílem udržet inflaci blízko požadovaných úrovní, protože hlavní podíl na inflačních tlacích mají vyšší dovozní ceny, nikoli domácí síly.

AUD/JPY se vyšplhal nad rezistenci, která se změnila v podporu, vytyčenou z maxima z 21. března na úrovni 88,48. Tento kříž také přinesl proražení grafu symetrického trojúhelníku, což naznačuje nadcházející expanzi volatility.

AUD/JPY (long) – Zdroj: Autochartist

Norges Bank oznámí nové rozhodnutí o úrokových sazbách ve čtvrtek 23. března v 10:00 a s blížícím se časem zveřejnění zde uvádíme očekávání ekonomů a výzkumných pracovníků pěti hlavních bank ohledně nadcházejícího rozhodnutí centrální banky o úrokových sazbách.

Očekává se, že Norges Bank zvýší sazby o 25 bazických bodů na 3,0 %. Na posledním zasedání 19. ledna Norges Bank ponechala sazby na stabilní úrovni 2,75 %. Aktualizované makroprognózy a očekávaný vývoj sazeb budou uvedeny na zasedání tento týden.

Danske Bank: „Očekáváme, že Norges Bank zvýší svou základní úrokovou sazbu o 25 bazických bodů na 3,00 %. Očekáváme také, že banka naznačí další zvýšení, pravděpodobně v červnu. To se promítne do vývoje základních sazeb v nové zprávě o měnové politice, která pravděpodobně ukáže i možnost třetího zvýšení na přelomu léta a podzimu. Reakce světových finančních trhů na selhání Silicon Valley Bank jednoznačně vnesla do budoucích úrokových sazeb riziko poklesu. Přesto prozatím očekáváme, že Norges Bank s ním bude zacházet právě jako s rizikovým faktorem.“

USD/CAD klesá směrem dolů a podporuje ho klesající trendová linie, která na denním časovém rámci začíná na březnovém maximu na úrovni 1,3862. Široce založené oslabování amerického dolaru od minulého týdne udržuje USD/CAD pod tlakem i přes klesající ceny ropy.

USD/CAD si zachovává tendenci k poklesu a jeho podpora se nachází na 21denním klouzavém průměru (DMA) těsně nad minimem z předchozího dne na úrovni 1,3644. Po přesvědčivém překonání 21-DMA i minima z předchozího dne pár pravděpodobně zamíří ke klíčové úrovni podpory a kulatému číslu na úrovni 1,3600.