Zasvěcenci nakupují tyto 2 dividendové akcie s působivým výnosem 8 % a více

Když se řekne „insider trading“, vyvolá to představu zakouřených zadních místností a pochybných obchodů, ale to je jen ve filmu. Ve skutečném životě se insidery označují firemní úředníci, jako jsou generální a finanční ředitelé, provozní ředitelé a ředitelé, kteří jsou zodpovědní za ziskové řízení svých společností. Obchodování s akciemi vlastních společností neberou na lehkou váhu. Mohou sice prodávat z různých důvodů, ale nakupují pouze tehdy, když očekávají růst ceny akcií.

Díky tomu jsou obchodní pohyby insiderů jedním z nejjistějších znaků, které mohou investoři sledovat, aby předpověděli krátkodobý až střednědobý vývoj akcií. Zasvěcené osoby mají z titulu svých pozic předem informace o faktorech, které budou mít na akcie vliv, a regulační orgány vyrovnávají podmínky tím, že vyžadují, aby zasvěcené osoby své obchody zveřejňovaly. Investoři mohou tyto publikace sledovat a akcie se silnými nákupy insiderů vždy stojí za bližší pozornost.

Pozitivní signály od insiderů můžete podpořit tím, že je zkombinujete s dalšími faktory úzce spojenými se silnými výnosy – například s vysokým dividendovým výnosem. Pasivní příjem je pro investory vždy přínosem, a pokud tento pasivní příjem přináší výnos 8 % nebo vyšší a insideři nakupují ve velkém, je to kombinace, která vyžaduje pozornost.

Zdroj: Canva

Věnujme tedy těmto dvojnásobným akciím trochu pozornosti, kterou si zaslouží. Pomocí nástroje Insiders Hot Stocks jsme našli dvě akcie, které v posledních dnech vykazují silné nákupy ze strany insiderů, spolu s dividendovými výnosy začínajícími na 8 % a dále rostoucími. Pokud vám to nestačí, obě akcie získaly také podporu analytiků z Wall Street. Pojďme se na ně podívat blíže.

Owl Rock Capital (ORCC)

Začneme ve světě společností pro rozvoj podnikání neboli BDC. Tyto finanční firmy nabízejí svým zákazníkům přístup k úvěrům a kapitálu. Jejich zákaznickou základnu tvoří malé a střední podniky, které jsou již dlouho tahouny americké ekonomiky. Tyto firmy nemají vždy přístup k velkým bankám, ale Owl Rock a její kolegové poskytují kapitál, úvěry a půjčky, které tyto podniky potřebují pro růst, akvizice a rozšiřování trhu nebo produktů.

V investičním portfoliu společnosti Owl Rock Capital je 187 těchto středně velkých firem s celkovou reálnou tržní hodnotou přesahující 13 miliard USD. Z investic společnosti Owl Rock do těchto firem tvoří 98 % investice s pohyblivou úrokovou sazbou a 85 % investice s přednostním zajištěním.

Zdroj: Getty Images

Jedná se o kvalitní portfolio, které v uplynulém roce přispělo k rostoucím ziskům společnosti ORCC. V posledním čtvrtletí, 1Q23, společnost vykázala vysoké příjmy, které výrazně překonaly prognózy ulice. Celkové investiční výnosy společnosti ORCC dosáhly 377,6 milionu USD, což představuje 42% nárůst oproti předchozímu čtvrtletí. Ještě lepší je, že celkové příjmy z investic byly o 12 milionů dolarů vyšší, než se očekávalo.

Čistý investiční výnos (NII) dosáhl 177,8 milionu dolarů, což představuje 45 centů na akcii. To bylo o 14 centů na akcii více než v 1Q22 – a bylo to o 2 centy více, než předpokládali analytici.

Vysoké investiční výnosy podpořily štědrou dividendu. Za druhé čtvrtletí společnost vyhlásila pravidelnou dividendu ve výši 33 centů na kmenovou akcii, jejíž výplata je naplánována na 14. července. Tato pravidelná dividenda při anualizovaném přepočtu činí 1,32 USD a poskytuje působivý výnos 9,8 %.

Ohledně obchodů s důvěrnými informacemi zjistíme, že prezident a generální ředitel společnosti Craig Packer, koupil v květnu 75 600 akcií společnosti, za které zaplatil přibližně 1 milion USD.

Nejvyšší představitel společnosti zde není zdaleka jediným býkem; pětihvězdičkový analytik Kenneth Lee z RBC Capital o této akcii píše: „Společnost ORCC by mohla být na cestě k dosažení více než 12% návratnosti vlastního kapitálu v tomto roce. Úvěrová výkonnost portfolia je podle našeho názoru stále solidní. Očekáváme, že na nadcházejícím dni pro investory získáme další informace o investičním přístupu společnosti ORCC a profilu potenciální návratnosti prostřednictvím cyklů. Nadále upřednostňujeme ORCC jako jednu z mála atscale BDC s atraktivním oceněním (0,85x NAV) a dividendovým výnosem (~10 %).“

Podle Leeho názoru to dává dohromady hodnocení Outperform (tj. Buy) a cílovou cenu stanovuje na 15 USD, což znamená jednoletý potenciál růstu o ~12 %. Na základě současného dividendového výnosu a očekávaného růstu ceny má akcie 22% profil potenciálního celkového výnosu.

Co se týče Wall Street obecně, ORCC získává konsenzuální hodnocení „Mírná koupě“ na základě 5 nedávných hodnocení, která zahrnují 4 „Koupit“ a 1 „Prodat“.

Boston Properties (BXP)

Od BDC přesuneme na jinou kolej a podíváme se na společnost z jiného sektoru, která je známá vysokými dividendami, a to na realitní investiční trust. Jedná se o REIT Boston Properties, který je významným hráčem v segmentu nemovitostí na pracovištích v USA. Společnost Boston Properties je největším veřejně obchodovaným developerem, vlastníkem a správcem těchto nemovitostí v USA.

Podívejte se na několik čísel, která vám přiblíží měřítko. Společnost Boston Properties má ve svém portfoliu 177 kancelářských nemovitostí o celkové rozloze 50 milionů čtverečních stop pronajímatelné plochy. Tyto nemovitosti se nacházejí v šesti městských regionech, které jsou dobře známé jako jedny z nejžádanějších nemovitostí v USA. BXP má podíly ve stejnojmenném městě Boston, dále v New Yorku, Washingtonu DC, Seattlu, San Franciscu a Los Angeles. Největší zastoupení má společnost v Bostonu, kde má 49 poboček a 15,9 milionu čtverečních stop; následují Washington a New York, kde má 42 nemovitostí a 22,6 milionu čtverečních stop.

Zdroj: Getty Images

Komerční nemovitosti, zejména v městských oblastech, pociťují tlak po skončení COVID. Vzhledem k tomu, že mnoho pracovníků stále dojíždí do práce na dálku, snaží se společnosti zmenšit své kancelářské prostory. Ale i v tomto obtížném prostředí si společnost BXP udržuje své tržby a zisky. V posledním čtvrtletí, tedy v 1Q23, dosáhla společnost nejvyššího obratu 803,2 milionu dolarů, čímž završila téměř dvouletý soustavný růst tržeb v jednotlivých čtvrtletích. Celkové tržby za 1. čtvrtletí vzrostly o 6,5 % i v meziročním srovnání a překonaly očekávání o 24,4 milionu dolarů.

V konečném součtu je třeba vzít v úvahu několik ukazatelů. Zisk společnosti BXP podle principů GAAP ve výši 50 centů zaostal za prognózou o 4 centy a byl o 45 % nižší než zisk na akcii ve výši 91 centů v předchozím čtvrtletí. Pro investory do dividend je však zajímavější, že společnost BXP vykázala v 1. čtvrtletí 23. roku finanční prostředky z provozní činnosti (FFO) ve výši 1,73 USD na akcii, odvozené z celkové částky 272 milionů USD. Přestože došlo k poklesu oproti výsledkům z předchozího čtvrtletí (1,82 USD na akcii a celkem 286,1 mil. USD), aktuální FFO byly více než dostatečné k plnému financování dividendy společnosti.

Dividenda byla vyplacena ke konci dubna, a to ve výši 98 centů na kmenovou akcii. BXP drží dividendu na této úrovni od konce roku 2019; anualizovaná sazba 3,92 USD na kmenovou akcii dává silný 8% výnos.

Při bližším pohledu na insiderské obchody této firmy zjistíme, že Carol Einigerová, členka představenstva, nedávno získala 10 000 akcií, za které zaplatila 474 100 USD.

Býčí náhled na akcie má také analytik společnosti Evercore ISI Steve Sakwa, který se zaměřuje na schopnost společnosti generovat finanční prostředky.

„Po několika úpravách našeho modelu se náš odhad FFO na rok 23 zvyšuje ze 7,15 USD na 7,18 USD díky mírně vyššímu základnímu nájemnému a nižším provozním nákladům, což je v porovnání s naším novým odhadem na rok 24 ve výši 7,58 USD, který odráží mírně konzervativnější provozní náklady… Vzhledem ke kvalitnímu portfoliu společnosti, zdravé rozvaze a robustní developerské výstavbě, která má zajistit dlouhodobou hodnotu v jinak problémovém kancelářském sektoru, ponecháváme naše hodnocení Outperform,“ vyjádřil se Sakwa.

Uvedené hodnocení Outperform (tj. Buy) je spojeno s cílovou cenou 67 USD, která předpokládá růst o ~38 % v příštím roce.

Celkově je z 12 nejnovějších zde zaznamenaných hodnocení analytiků 5 na Buy a 7 na Hold – což dává akciím konsenzuální hodnocení Moderate Buy.