Stává se Zoom v tichosti tou nejlepší akcií v oblasti AI?

Bude rostoucí expertiza společnosti v oblasti umělé inteligence katalyzátorem dlouhodobého růstu?

Akcie společnosti Zoom Video Communications (ZM) klesly za posledních 12 měsíců o 10 %, protože investoři se domnívají, že doba růstu videohovorů je u konce. A na tomto názoru je jistě něco pravdy.

Na konci ledna měla společnost 220 000 podnikových zákazníků, což vypadá impozantně. Je to však jen o 4 % více než před rokem. Čísla navíc naznačují pokles příjmů od zákazníků, kteří jsou jen obyčejnými lidmi, nikoli podniky. Vzhledem k těmto číslům pomalého růstu se nezdá, že by software pro videohovory byl příležitostí k vysokému růstu.

Na jedné straně jsou výsledky společnosti Zoom chvályhodné. Od začátku roku 2020 do konce roku 2021 vzrostly příjmy společnosti za posledních 12 měsíců o více než 500 %. Společnost si tento růst udržela, aniž by udělala krok zpět. Na druhou stranu nedostatek růstu nyní naznačuje, že růst z videokomunikací narazil během pandemie na strop.

Zoom možná postrádá růst v oblasti videokomunikací. Zdá se však, že se společnost stává špičkovou společností v oblasti umělé inteligence (AI). A tento nenápadný vývoj si zaslouží pozornost investorů.

Začínající podnikání společnosti Zoom v oblasti umělé inteligence

Nástroj AI společnosti Zoom doplňuje její stávající videokonferenční platformu. Dokáže automaticky přepsat celou schůzku. Navíc dokáže reagovat na příkazy uživatelů, například poskytnout stručné shrnutí videokonference. Nebo pokud se někdo přihlásí na videokonferenci pozdě, může požádat nástroj AI, aby shrnul, co již bylo řečeno.

Podle mého názoru se jedná o jednu z nejpraktičtějších aplikací umělé inteligence. A není divu, že už je to velký hit. Zoom spustil svůj doprovodný nástroj s umělou inteligencí teprve v září. A přesto ho od ledna používalo už 510 000 zákazníků.

Je pravda, že nástroj AI od Zoomu nestojí nic navíc. Proto opravdu není důvod, proč ho nevyzkoušet. Berte tedy jeho neuvěřitelnou míru přijetí s rezervou. Přesto může být nástroj AI něčím, co Zoom odliší od konkurenčních videokonferenčních platforem. A může zvýšit celkovou spokojenost zákazníků. To jsou důležité věci pro trvalé zdraví podniku.

Zdroj: Getty Images

Jak může AI zapadat do širší vize společnosti Zoom

Růst videohovorů možná slábne, ale Zoom buduje nové produkty, které podpoří další dlouhodobý růst. Mezi jeho rozšiřující se sadu produktů patří platforma kontaktního centra – cloudový software, který umožňuje firmám komunikovat se zákazníky.

S rozvojem svých možností rozšířil Zoom své nástroje umělé inteligence i do produktu kontaktního centra. Nový nástroj, který nabízí, se nazývá AI Expert Assist, který servisním agentům radí, co mají při komunikaci se zákazníky říkat nebo dělat dál.

Háček je v tom, že Zoom nyní nabízí různé cenové úrovně pro svůj produkt kontaktního centra. Nástroj AI Companion je k dispozici na nejnižší cenové úrovni. Nástroj AI Expert Assist je však k dispozici pouze na nejvyšší cenové úrovni.

Jinými slovy, to, co pro Zoom začalo v malém s AI, se začíná filtrovat do různých jeho produktů. A jak se vylepšení AI šíří napříč různými produkty, zavádí nové cenové úrovně. To by mohlo podnítit určitý dlouhodobý růst.

Přesto je růst nejvyšší linie společnosti Zoom stále dlouhodobějším cílem, nikoli okamžitou realitou. Vedení společnosti očekává ve fiskálním roce 2025, což je její současný fiskální rok, méně než 2% roční růst tržeb. Zatímco někteří z jejích zákazníků přijímají nové produkty, mnoho jejích podnikových zákazníků snížilo počet svých zaměstnanců a v důsledku toho platí za méně míst, což je současný protivítr pro růst tržeb.

Souhrnně řečeno, společnost Zoom nabízí software s umělou inteligencí, který její zákazníci rychle přijímají. S tím, jak rostou její odborné znalosti v oblasti AI, nabízí společnost další produkty AI, které mohou pomoci zvýšit příjmy od zákazníků. Růst tržeb není v letošním roce na obzoru. Trpěliví akcionáři však mají důvod být optimističtí, protože společnost Zoom dělá, co může, aby si udržela stávající zákazníky a snad časem díky svým nástrojům AI dosáhla růstu.

Zdroj: Zoom

Nakoupit akcie Zoom Video Communications, Inc. za $67.16 (0.19%)