Kdybyste v den uvedení ChatGPT investovali 10 000 dolarů do společnosti Nvidia…

Koupě akcií společnosti Nvidia v době, kdy byl spuštěn převratný chatbot s umělou inteligencí, by byla chytrým krokem.

30. listopad 2022 se možná zapíše jako jeden z nejdůležitějších dnů v technologické historii.

To byl den, kdy společnost OpenAI spustila ChatGPT, generativního chatbota umělé inteligence (AI), který oslnil všechny, včetně vrcholných generálních ředitelů a investorů. ChatGPT se stal nejrychleji rostoucí spotřebitelskou aplikací v historii, když pouhé dva měsíce po svém spuštění dosáhl 100 milionů aktivních uživatelů měsíčně, a nová aplikace jasně ukázala, že se nacházíme v nové éře technologií – ve věku umělé inteligence.

Pro investory není tajemstvím, že společnost Nvidia (NVDA) je jedním z největších vítězů boomu generativní umělé inteligence. Grafické procesory (GPU) a další čipy této společnosti zaznamenaly raketový nárůst poptávky, protože tyto produkty jsou obzvláště vhodné pro provoz náročných aplikací, jako je ChatGPT, a samotný úspěch ChatGPT ukázal sílu grafických procesorů Nvidia.

Nákup akcií společnosti Nvidia v době, kdy byla ChatGPT poprvé spuštěna, by byl geniální tah, ale než odpovím na otázku, jak moc se akcie od té doby vrátily, podívejme se, proč je Nvidia tak velkým vítězem boomu umělé inteligence.

Proč je společnost Nvidia lídrem boomu umělé inteligence

Společnost Nvidia vynalezla grafické procesory v roce 1999 a od té doby je v této kategorii lídrem. GPU se dobře hodí pro hraní her, což je jedna z historických silných stránek společnosti Nvidia, a tyto čipy také vynikají v aplikacích, jako je těžba kryptoměn a autonomní řízení. Nyní přichází na řadu umělá inteligence.

Ve srovnání s centrálními procesory (CPU) provádějí GPU technické výpočty rychleji a efektivněji, což znamená, že poskytují lepší výkon pro trénování a odvozování umělé inteligence, stejně jako pro další aplikace, které využívají akcelerované výpočty – rychlejší způsob zpracování pracovních úloh a to, co generální ředitel společnosti Nvidia Jensen Huang označuje za budoucnost infrastruktury datových center.

V důsledku toho byly modely AI trénovány na GPU a technologie GPU se od svých počátků exponenciálně zlepšila. Podle stanfordské skupiny Human-Centered AI se výkon GPU od roku 2003 „zvýšil zhruba 7 000krát“ a čipy by se měly nadále zlepšovat. GPU jsou také cenově výhodnější než alternativy, jako jsou CPU.

Na základě testu MLPerf, standardního průmyslového benchmarku pro umělou inteligenci, jsou GPU společnosti Nvidia nejlepší v trénování a inferenci od roku 2019, kdy byl test spuštěn, což pomáhá vysvětlit, proč má Nvidia v této kategorii prakticky monopol.

Jediným dalším významným výrobcem GPU je Advanced Micro Devices, ale Nvidia stále dominuje trhu s odhadovaným 98% podílem v kategorii GPU pro datová centra. I když se objevuje konkurence, včetně nového akcelerátoru Mi300 od AMD a Gaudi3 od Intelu, které byly nedávno uvedeny na trh, nebude snadné narušit dominantní postavení společnosti Nvidia v oblasti grafických procesorů pro umělou inteligenci. To vysvětluje, proč má společnost nyní hodnotu více než 2 biliony dolarů a její akcie více než rok po uvedení ChatGPT na trh stále testují historická maxima.

Růst společnosti Nvidia po ChatGPT

Když byla 30. listopadu 2022 spuštěna služba ChatGPT, akcie společnosti Nvidia skutečně vyskočily a ten den posílily o 8,2 % a uzavřely na 169,15 USD. Tento nárůst byl známkou toho, že trh uznal, že nová generativní aplikace umělé inteligence by mohla být pro superstar GPU přínosem.

Pokud byste si v ten den koupili akcie Nvidie, k 12. březnu byste si polepšili o 428 %. To znamená, že 10 000 dolarů investovaných do společnosti Nvidia v den, kdy se ChatGPT objevil, by se proměnilo v 52 800 dolarů. Tento skok je srovnatelný se ziskem pouhých 26,2 % u indexu S&P 500 za stejnou dobu nebo téměř 41 % u indexu Nasdaq Composite.

Je nákup společnosti Nvidia stále dobrou investicí?

Na prudkém růstu akcií po uvedení ChatGPT na trh je pozoruhodné i to, že jejich ocenění se během této doby, měřeno poměrem forwardové ceny k zisku (P/E), ve skutečnosti zmenšilo, protože zisky raketově vzrostly, protože společnost vydělala na poptávce po umělé inteligenci.

To je znamení, že koupě společnosti Nvidia není tak riskantní, jak by se mohlo zdát po jejím vzestupu, který za méně než 16 měsíců zvýšil její tržní hodnotu o více než 1,5 bilionu dolarů a učinil z ní třetí nejhodnotnější společnost na světě po Microsoftu a Applu.

Investoři by měli očekávat, že akcie Nvidie budou spolu se zbytkem sektoru umělé inteligence i nadále volatilní, ale obavy z potenciální bubliny se zdají být přehnané. Konkurence sice přichází, ale Nvidia z nějakého důvodu dominuje v oblasti grafických procesorů pro umělou inteligenci a měla by zůstat lídrem, protože pokračuje v rychlých inovacích.

Nakoupit akcie NVIDIA Corporation za $886.02 (0.87%)