Podle zdrojů je IPO Redditu až pětinásobně předplaceno!

Primární veřejná nabídka akcií (IPO) společnosti Reddit (RDDT) je podle zdrojů obeznámených se situací v současné době čtyřikrát až pětkrát předplacena. To má potenciál katapultovat platformu sociálních médií k dosažení požadované hodnoty 6,5 miliardy dolarů, což z jejího vstupu na burzu činí velmi očekávanou událost.

Přestože nadměrné upisování není jednoznačnou zárukou silného výkonu při debutu na burze, staví společnost do slibné pozice, která jí umožňuje dosáhnout cílového cenového rozpětí 31 až 34 dolarů za akcii. Podle informovaných zdrojů se tato cena očekává při středečním představení IPO v New Yorku. Zdroje zůstaly v anonymitě vzhledem k důvěrné povaze probíhajícího marketingu IPO. Společnost se k tomuto vývoji odmítla vyjádřit.

Co to v praxi znamená?

Když se řekne, že IPO (primární veřejná nabídka akcií) společnosti, jako je Reddit, je „pětinásobně předplaceno,“ znamená to, že poptávka po akciích, které mají být uvedeny na trh, výrazně převyšuje nabídku. Konkrétně to znamená, že objem objednávek od investorů, kteří chtějí akcie koupit, je pětkrát vyšší než počet akcií, které společnost plánuje prodat ve svém IPO.

V praxi to má několik důležitých implikací:

Zvýšený zájem: Tento jev ukazuje, že mezi investory panuje velký zájem o akcie společnosti. To může být dobrým znamením pro budoucí výkonnost akcií na burze, protože vysoká poptávka často vede k růstu ceny akcií po uvedení na trh.

Cena akcií: Vzhledem k vysokému zájmu může společnost, která IPO provádí, zvážit stanovení vyšší nabídkové ceny za akcii, než původně plánovala. To může znamenat vyšší získané finanční prostředky pro společnost, které může využít pro svůj další rozvoj.

Alokace akcií: Kvůli velkému převisu poptávky nad nabídkou nemusí všichni zájemci o koupi akcií dostat počet akcií, o které mají zájem, nebo mohou být akcie rozděleny mezi investory nerovnoměrně. To často vede k situaci, kdy někteří investoři jsou zklamáni, protože nedostanou tolik akcií, kolik by chtěli.

Krátce po IPO: Pokud je IPO silně předplaceno, často se stane, že akcie společnosti zažijí po svém uvedení na trh rychlý cenový růst, což je výhodné pro ty, kteří akcie získali. Na druhou stranu to může znamenat, že noví investoři, kteří chtějí akcie koupit až po IPO, mohou čelit vyšším nákupním cenám.

Zajímavé je, že společnost Reddit musela upravit svá očekávání ohledně ocenění poté, co byla v kole financování v roce 2021 oceněna na 10 miliard dolarů. Nyní, s nadcházejícím IPO, se společnost snaží získat až 748 milionů dolarů. Tento přístup odhaluje zajímavý soulad vzhledem k finanční historii platformy.

Jedinečný model Redditu, který se zaměřuje na úzce specializovaná témata, v kombinaci s poněkud lajdáckým přístupem k moderování obsahu, nevěstí pro některé inzerenty nic dobrého. Platformu z velké části moderují dobrovolní uživatelé, kteří se mohou svých povinností kdykoli vzdát. K významnému incidentu došlo v roce 2023, kdy řada moderátorů odešla po polarizujícím rozhodnutí Redditu zpoplatnit přístup k datům vývojářů aplikací třetích stran.

Reddit, který spoluzakladatel a výkonný ředitel Steve Huffman popsal jako platformu, která umožňuje “konverzaci o tématech od vznešených po směšné, od triviálních po existenciální, od komických po vážné”, si nadále vydobývá svůj vlastní jedinečný prostor v digitálním prostředí. Díky tomu, že má více než 100 000 online fór neboli “subredditů”, může Reddit mezi svými uživateli vytvářet nejrůznější diskuse.

Zdroj: Shutterstock

Platforma na sebe upoutala značnou pozornost veřejnosti během ságy “meme-stock” v roce 2021, kdy drobní investoři koordinovali na fóru Redditu “wallstreetbets” nákup akcií vysoce shortovaných společností. GameStop (GME.N) patřil mezi nejvýznamnější firmy, kterých se tento trend týkal, což odráží vliv a sílu těchto investičních komunit na Redditu.

V rámci nadcházejícího IPO Reddit vyhradil 8 % z celkového počtu akcií pro oprávněné uživatele a moderátory své platformy, některé členy představenstva a přátele a rodinné příslušníky svých zaměstnanců a ředitelů. Tento krok představuje pro průměrně 73,1 milionu denně aktivních uživatelů Redditu jedinečnou příležitost podílet se přímo na finanční budoucnosti platformy.

Na konci roku 2023 měla platforma v průměru 73,1 milionu “unikátů” – definovaných jako uživatelé, kteří se na její platformu přihlásí alespoň jednou denně, jak vyplývá z podání pro regulační orgány. Tyto údaje dále ilustrují potenciální skupinu diváků pro nadcházející IPO a znamenají potenciální úspěch pro finanční budoucnost Redditu.

V době, kdy se společnost připravuje na svůj debut na newyorské burze, se stále více spekuluje a očekává, jak se této digitální platformě, která se pohybuje na hranici mezi útočištěm sociálních médií a mocností, která ovlivňuje finance, bude v tomto podniku dařit.