Dolar klesá před oblíbeným ukazatelem inflace Fedu, euro a libra rostou

Americký dolar zahájil nový týden v pondělí oslabením a vrátil část zisků z předchozího týdne, protože obchodníci čekají na zveřejnění klíčových údajů o inflaci a také na další komentáře řečníků z Federálního rezervního systému.

V 5:20 SEČ (9:20 SEČ) se dolarový index, který sleduje americkou národní měnu vůči koši šesti dalších měn, obchodoval o 0,2 % níže na úrovni 104,010, když minulý týden zaznamenal týdenní zisk téměř 1 %.

Oblíbený ukazatel inflace Fedu je v centru pozornosti investorů a obchodníků

Americká měna zaznamenala na začátku týdne určitou konsolidaci a mírně poklesla z měsíčního maxima poté, co holubičí signály ze Švýcarské národní banky a Bank of England z minulého týdne naznačily, že dolar zůstane v nejbližší době jedinou relativně výnosnou měnou s nízkým rizikem.

Fed sice označil pravděpodobnost snížení sazeb o 75 bazických bodů v letošním roce, ale dodal, že to bude do značné míry záviset na vývoji inflace.

Tím se zveřejnění jádrového cenového indexu výdajů na osobní spotřebu, Fedem preferovaného ukazatele základní inflace, dostává pevně do centra pozornosti, i když má být zveřejněn v době, kdy jsou trhy na Velký pátek zavřené.

Index, který nezahrnuje náklady na potraviny a energie, by měl v únoru vzrůst o 0,3 % poté, co v předchozím měsíci zaznamenal největší měsíční nárůst za poslední rok.

Tento týden má promluvit řada představitelů Fedu – včetně předsedy Fedu Jeroma Powella, prezidenta Fedu v Atlantě Raphaela Bostice a guvernérů Fedu Lisy Cookové a Christophera Wallera.

Jejich komentáře budou rovněž pečlivě studovány, neboť trh hledá vodítka ohledně vývoje základních úrokových sazeb, včetně pravděpodobnosti, že centrální banka začne v červnu snižovat sazby.

Zdroj: Canva

Britská libra a euro se mírně zotavily

V Evropě si měnový pár GBP/USD připsal 0,1 % na 1,2614 a EUR/USD vzrostl o 0,1 % na 1,0818, přičemž oba páry se po prudkých ztrátách vůči dolaru z minulého týdne mírně zotavily.

Sázky na červnové snížení sazeb Evropskou centrální bankou a Bank of England výrazně vzrostly poté, co se Švýcarská národní banka stala první velkou centrální bankou, která minulý týden snížila výpůjční náklady, a guvernér BoE Andrew Bailey řekl listu Financial Times, že snížení sazeb „je letos ve hře“.

Kromě toho prezident Bundesbanky Joachim Nagel koncem minulého týdne uvedl, že ECB může snížit úrokové sazby ještě před letními prázdninami, možná v červnu, protože inflace je na cestě zpět k 2% cíli banky.

Tento týden čeká Evropu vlastní testování inflace v podobě údajů o spotřebitelských cenách z Francie, Itálie, Belgie a Španělska před celkovou zprávou o CPI eurozóny, která bude zveřejněna příští týden.

Jenu se dostává slovní podpory ze strany zákonodárců

Mezitím měnový pár USD/JPY se obchodoval o 0,1 % níže na úrovni 151,28, přičemž jenu se dostalo určité podpory poté, co vrcholný japonský měnový diplomat nabídl ústní varování ohledně možné intervence vlády.

Masato Kanda, náměstek ministra financí pro mezinárodní záležitosti, uvedl, že nedávné oslabení jenu neodráží fundamenty měny a že vláda je i nadále připravena reagovat na propad jenu.

Měnový pár USD/CNY klesl o 0,2 % na 7,2120 poté, co agentura Reuters oznámila, že Čínská lidová banka dala státním bankám pokyn k nákupu jüanů a prodeji dolarů na volném trhu, aby podpořila čínskou měnu.

Jüan se v posledních seancích propadl na čtyřměsíční minima v souvislosti s rostoucími obavami z pomalého růstu čínské ekonomiky.

Zdroj: Shutterstock

A co v Česku?

řeznové zlepšení důvěry v tuzemskou ekonomiku ukazuje, že české hospodářství začíná ožívat. Shodují se na tom analytici při hodnocení dnešních údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). Vyzdvihují především optimismus spotřebitelů, který podle nich může podpořit spotřebu domácností. Ta by podle dnešních sdělení odborníků pro ČTK letos měla táhnout hrubý domácí produkt (HDP).

Analytička Komerční banky Jana Steckerová uvedla, že se důvěra v ekonomiku zlepšila ve všech sektorech s výjimkou stavebnictví. „Dnešní výsledek tak potvrzuje naše očekávání, že česká ekonomika by měla v nadcházejících kvartálech dále oživovat. To však bude pouze pozvolné, když za celý letošní rok očekáváme růst HDP o 0,8 procenta,“ uvedla.

Hlavní ekonom Cyrrusu Vít Hradil upozornil na to, že důvěra spotřebitelů dosáhla 99,9 bodu, což je nejvyšší hodnota od října 2021. „Domácnosti tak evidentně již zřetelně vidí světlo na konci tunelu, přestávají se obávat dalších cenových šoků, hrozby nezaměstnanosti, poklesu reálných výdělků či dopadů vládního konsolidačního balíčku. Právě větší optimismus spotřebitelů je to, co česká ekonomika postrádala v uplynulých letech. Jejich slabá nákupní aktivita byla dosud hlavním důvodem, proč se návrat na předpandemické otáčky na rozdíl od celého zbytku EU stále nedařil,“ uvedl Hradil.