Poslední den 1. čtvrtletí sledujeme údaje o inflaci v EU a USA

Americký dolar ve čtvrtek vůči svým soupeřům nadále oslaboval, když dění na finančních trzích ovládly rizikové toky. Eurostat v pátek zveřejní předběžné údaje o harmonizovaném indexu spotřebitelských cen (HICP) za březen spolu s únorovou mírou nezaměstnanosti. Později během dne bude v rámci amerického ekonomického programu zveřejněn index cen osobní spotřeby (PCE), který je Fedem preferovaným ukazatelem inflace. Jelikož se bude jednat o poslední den měsíce i prvního čtvrtletí, úpravy pozic by mohly zvýšit volatilitu a vyvolat divoké výkyvy před víkendem.

Hlavní indexy na Wall Street ve čtvrtek uzavřely v kladných číslech díky silným ziskům akcií technologických a realitních společností. Po středečním mírném oživení zůstal index amerického dolaru (DXY) pod medvědím tlakem a zaznamenal nejnižší denní závěr od začátku února mírně nad úrovní 102,00. Na začátku pátku se DXY drží malých zisků z oživení, ale snaží se získat býčí dynamiku.

Americký Úřad pro ekonomickou analýzu (BEA) ve čtvrtek oznámil, že revidoval anualizovaný růst hrubého domácího produktu (HDP) za čtvrté čtvrtletí na 2,6 % z 2,7 % v předchozím odhadu. Meziroční jádrová inflace PCE v USA zůstane podle prognózy v únoru beze změny na úrovni 4,7 %.

EUR/USD se ve čtvrtek během americké seance vyšplhal nad 1,0900 a v pátek během asijské seance přešel do fáze konsolidace. Údaje z Německa dříve během dne ukázaly, že maloobchodní tržby v únoru meziměsíčně klesly o 1,3 %. Toto čtení bylo mnohem horší než tržní očekávání růstu o 0,5 %, ale účastníci trhu ho z velké části ignorovali. Mezitím se meziroční index HICP ve Francii v březnu snížil na 6,6 % ze 7,3 % v únoru, zatímco trh očekával 6,5 %.

Zdroj: Shutterstock

Na začátku asijské seance se měnový pár GBP/USD vyšplhal na nejvyšší úroveň za poslední tři měsíce nad 1,2420, než v dopoledních hodinách v Evropě provedl technickou korekci a ustoupil pod 1,2400. Britský statistický úřad v pátek oznámil, že HDP ve čtvrtém čtvrtletí meziročně vzrostl o 0,6 % po 0,4% růstu zaznamenaném v prvním čtvrtletí. Tento údaj překonal očekávání trhu ve výši 0,4 % a pomohl libře šterlinků udržet si odolnost vůči svým konkurentům.

Po středečním mírném poklesu získal USD/JPY opět na síle a v pátek se dostal nad 133,00. Údaje z Japonska ukázaly, že průmyslová výroba se v únoru meziměsíčně zvýšila o 4,5 %. Kromě toho se tokijský index spotřebitelských cen v březnu zvýšil na 3,4 % na roční bázi z únorových 3,2 %.

Měnový pár NZD/USD získává druhý den po sobě pozitivní trakci a v pátek se dotkl nejvyšší úrovně od 16. února, i když čelí odmítnutí poblíž hranice 0,6300. Spotové ceny se během ranní evropské seance obchodují kolem oblasti 0,6270-0,6275 a nyní se zdá, že našly přijetí nad technicky významným 200denním jednoduchým klouzavým průměrem (SMA).

Převládající prostředí zaměřené na riziko, které se projevuje obecně pozitivním tónem na akciových trzích, se ukazuje být klíčovým faktorem, který poskytuje podporu páru NZD/USD. Na pozadí zmírňujících se obav z plnohodnotné bankovní krize posilují naděje na silné hospodářské oživení v Číně důvěru investorů a prospívají rizikově citlivému kiwi. Oficiální čínské údaje PMI totiž ukázaly, že podnikatelská aktivita v sektoru služeb rostla v březnu nejrychlejším tempem za posledních 12 let. Růst ve výrobním sektoru se mezitím ve sledovaném měsíci poněkud zmírnil, i když menším než očekávaným tempem.

Zdroj: Getty Images

To naopak brzdí obchodníky v uzavírání agresivních medvědích sázek na USD a působí jako protivítr pro měnový pár NZD/USD, alespoň prozatím. Zdá se také, že investoři se zdráhají a raději se pohybují na vedlejší koleji před zveřejněním amerického jádrového indexu cen PCE, což je Fedem preferovaný ukazatel inflace, který bude zveřejněn později během začátku severoamerické seance. Tento údaj bude hrát klíčovou roli při ovlivňování očekávání ohledně dalšího kroku měnové politiky. To by zase mělo v nejbližší době podpořit poptávku po USD a pomoci určit další etapu směrového pohybu tohoto hlavního měnového instrumentu.

Ekonomové TD Securities očekávají, že se měnový pár EUR/PLN bude pohybovat kolem úrovně 4,65, než do konce roku klesne k 4,60.